Natuurbericht

Grote paddentrek is begonnen

26 februari 2015

Donderdagavond was het zover: met miezerregen op heel wat plaatsen en avondtemperaturen rond de 8 °C, waren de trekomstandigheden gunstig. Padden, kikkers en salamanders ontwaken massaal uit hun winterslaap en de grote paddentrek is begonnen.

In samenwerking met Natuurbericht.nl

Zoek nieuwsitems met een specifieke tag

Natuurbericht

Hoogbejaarde Zilvermeeuw bezoekt Oostende

26 februari 2015

Oud worden. Het is niet veel vogels gegeven. Maar nu en dan piekt er eentje bovenuit. Ouderdomsdekens. Overlevers. Grijsaards.

Natuurbericht

Leuven hotspot voor wilde bijen

25 februari 2015

Onderzoekers van Aculea, de werkgroep wilde bijen en wespen van Natuurpunt, en Natuurpunt Studie hebben 109 soorten wilde bijen geteld in Leuven. Uit de studie willen ze lessen trekken om Leuven, maar ook andere Vlaamse steden, bijvriendelijker te maken.

Verenigingsnieuws

Nieuwe publicatie over de Wijngaardberg

25 februari 2015

Op de succesvolle Algemene vergadering van Natuurpunt Oost-Brabant op zaterdag 21 februari 2015 werd de nieuwe publicatie van de Wijngaardberg officieel voorgesteld. In deze publicatie wordt ingegaan op de rijke geologie, historiek en natuurwaarden van deze unieke Hagelandse Diestiaanheuvel. Deze publicatie is totstandgekomen om zo hopelijk de recente negatieve planologische bestemmingswijzigingen, die men erdoor probeert te drukken, af te wenden.

Natuurbericht

Grauwe klauwier mist palen in het landschap

24 februari 2015

Ruilverkavelingen in de landbouw hebben een nefaste invloed op de populaties van Grauwe klauwieren. Waar boeren stukken grond uitwisselen om hun eigen gronden samenhangender te maken, sneuvelen er heel wat paaltjes, struiken en bomen. En dat is precies wat de klauwieren nodig hebben. Dat is de voornaamste conclusie van het thesisonderzoek van Lore De Middeleer. Met haar thesis ontving ze van Universiteit Antwerpen afgelopen zaterdag op de Belgische Vogeldag de aan veldornitholoog Wim Dings opgedragen Ornithologieprijs.

Verenigingsnieuws

Natuurpunt start fondsenwerving voor 50 hectare natuur in Zemst

23 februari 2015

ZEMST - Natuurpunt is gestart met een fondsenwerving om een privédomein van bijna 50 hectare toe te voegen aan natuurgebied Wormelaar in Zemst. “Op die manier willen we de groene long tussen deelgemeenten Zemst-Centrum, Zemst-Laar en Zemst-Bos openstellen voor iedereen”, zegt Jeanne Peeters van Natuurpunt Zemst.

Natuurbericht

Zelfs Zandraket te traag voor klimaatverandering

23 februari 2015

Zandraketplanten uit het Zuiden die noordelijker werden geplant presteren beter dan noordelijke planten. Dat wijst op een aanpassingsvertraging: de planten kunnen de snelheid van de klimaatsverandering niet bijhouden. Deze resultaten kunnen van groot belang zijn voor het voortbestaan van onze natuur.

Vrijwilligers

Buitenkans: artikelen aan inkoopprijs in de Natuurpunt winkel

21 februari 2015

Geniet van de uitzonderlijke kortingen en koop nu T-shirt of fleece, wenskaarten, of Wild van Sporen boek! We verkopen de resterende stock van de Natuurpunt Winkel in Mechelen aan inkoopprijs.

Natuurbericht

De waarde van een dode kat

20 februari 2015

Dood doet leven: op en naast het kadaver van een kat in het Vlaams-Brabantse Lubbeek werden maar liefst 16 soorten kevers aangetroffen.

Verenigingsnieuws

Brusselse zoogdieren gezocht (met smartphones)

19 februari 2015

In samenwerking met Natagora en Natuurpunt lanceert Leefmilieu Brussel een grote teloperatie van wilde zoogdieren in het Brussels Gewest. Daarvoor roepen de organisaties de hulp in van de burgers, en hun smartphones.

Natuurbericht

Atalanta schuwt Belgische winter niet

18 februari 2015

Ondanks licht negatieve temperaturen werden de voorbije dagen al heel wat Atalanta’s gespot. Dat is uitzonderlijk, aangezien de vlinder normaal gezien de winter doorbrengt in het zuiden.

Vrijwilligers

Seizoenstips natuurbeheer: Hakhoutbeheer

18 februari 2015

Bij hakhoutbeheer worden bomen en struiken in een relatief korte omlooptijd (3 tot 10 jaar) afgezet tot op- of net boven de grond. Ideaal is 10-20cm. Uit de stobben (stoof) die overblijven groeien terug nieuwe scheuten (telgen) die voor een ‘nieuw’ bos zorgen. Tussen eind oktober (na de bladval) en eind februari is de beste periode om hakhout af te zetten.

Natuurbericht

Ooievaars luiden de lente in

16 februari 2015

Afgelopen weekend werden in het Belgische luchtruim honderden ooievaars gesignaleerd. Door het zachte weer waren ze er vroeger bij dan andere jaren. Dat de lente even in het land was viel dan ook elders in de natuur op.

Natuurbericht

Vossen massaal geveld door pijlen van Cupido

13 februari 2015

Bij de vossen slaan de hormonen massaal op hol in de periode rond Valentijn. Maar in plaats van in het warme gezelschap van een partner, eindigt hun versiertoer geregeld koudweg onder de wielen van een auto. Dit jaar alleen al werden 140 dode vossen aangetroffen langs de kant van de weg.

Verenigingsnieuws

Minister Schauvliege erkent 996 hectare natuurgebied van Natuurpunt

13 februari 2015

In 2014 heeft minister van Natuur Joke Schauvliege 996 hectare natuurgebied van Natuurpunt erkend. Dat betekent dat er middelen vrijkomen om de gebieden te beheren en open te stellen voor wandelaars. Met bijna 1000 ha zet de minister de inhaaloperatie verder die ze in 2013 startte.

Natuurbericht

Mollen hebben watervrees

12 februari 2015

Tot frustratie van de liefhebbers van het vlakke gazon zijn de mollen dezer dagen opvallend actief. Maar waar komt die opstoot van werkijver zo plots vandaan? Van het stijgend water, zo blijkt.

Natuurbericht

Breekt straks de pest uit in Uitkerke?

10 februari 2015

Sinds 1 februari is Uitkerke een attractie rijker: vier Pestvogels, die zich vooral ophouden in de Schareburgstraat. Geen kleine ettertjes die je band lek zetten of wat staan te wildplassen. Nee, heuse prachtvogels, van het mooiste wat er in de Europese vogelwereld valt te rapen, en knap zeldzaam bovendien.

Vrijwilligers

Seizoentips praktisch natuurbeheer: bijenhotels

10 februari 2015

Vanaf maart worden wilde bijen weer volop actief. Februari is dus de maand om een bijenhotel te plaatsen.

Natuurbericht

Grote vogels in opmars in Vlaamse tuinen

06 februari 2015

Grotere vogels als Kauwen en Eksters doen het opvallend goed in de Vlaamse tuinen, terwijl heel wat kleinere vogelsoorten de laatste decennia achteruit boerden. Dat is een van de bevindingen van de tuinvogeltelling van Natuurpunt. Toch is er in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen verband tussen beide trends.

Natuurbericht

Struikspin is Europese spin van het jaar

04 februari 2015

83 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen verkozen de Struikspin tot de 'Miss Europe' onder de spinnen in 2015. Toch zijn het vooral de mannetjes van deze soort die er bijzondere gewoontes op nahouden.

Pagina's

TOP