Natuurbericht

Alleen trekkende nachtvlinders nemen hoge vlucht in 2015

07 oktober 2015

Voor de nachtvlinders was 2015 geen echte hoogvlieger. Veel algemene soorten waren er minder dan voorgaande jaren, en dat ondanks het redelijke weer. Maar de trekkende exemplaren brengen enig soelaas. Voor een resem zuiderse gasten is 2015 zelfs een absoluut topjaar.

In samenwerking met Natuurbericht.nl

Zoek nieuwsitems met een specifieke tag

Natuurbeleid

Europese doelen veraf: oplossing dichtbij?

06 oktober 2015

Brussel, 2 oktober 2015 – Vandaag presenteert de Europese Commissie de resultaten van de tussentijdse evaluatie van de Europese biodiversiteitsstrategie voor 2020. Sinds 2011 is er geen enkele vooruitgang gemaakt in het stoppen van de achteruitgang van de natuur in Europa. De ecosystemen en de soorten van bij ons blijven dus teruglopen. De belangrijkste oorzaken zijn stadsuitbreiding, infrastructuur, intensieve landbouw, bosbouw, visserij en een onvoldoende toepassing van de beschermingsmaatregelen uit de vogel en habitatrichtlijn.

Natuurbericht

4,2 miljoen trekvogels boven Europese luchtruim tijdens EuroBirdwatch

05 oktober 2015

In België werden afgelopen weekend 74.711 overtrekkende vogels van 157 verschillende soorten gezien, op 67 telposten. Het ging om een telling van trekvogels in het kader van van EuroBirdwatch. De vink was net als vorig jaar de talrijkste trekvogel in het luchtruim, maar het aantal getelde vogels lag dit jaar gevoelig lager dan vorig jaar.

Natuurbericht

Opnieuw uitstekend IJsvogeljaar in de maak

02 oktober 2015

De IJsvogels doen het goed, net zoals vorig jaar. In 2015 werden al 13.000 waarnemingen geregistreerd via waarnemingen.be. Dat is zowat een verdubbeling van de waarnemingen in de jaren voor 2014. Die hogere aantallen hebben we te danken aan de zachtere winters van de afgelopen twee jaar.

Verenigingsnieuws

Natuurpunt organiseert grootste natuurfotowedstrijd van Vlaanderen

01 oktober 2015

Donderdag 1 oktober – Na tien jaar ARGUS-fotowedstrijd heeft ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera, de organisatie van de competitie overgedragen aan Natuurpunt. De wedstrijd is intussen uitgegroeid tot de meest toonaangevende voor natuur- en milieufotografie in België en Nederland. Deelnemers kunnen foto’s insturen van 1 tot en met 31 oktober.

Natuurbericht

Zag je deze spinnen al in huis?

30 september 2015

In de herfst verlaten heel wat huisspinnen hun schuilhoek en gaan ze op verkenning. De Grote huisspin is wellicht de meest bekende onder hen, maar je woonst telt nog een pak meer interessante spinnen. Ontdek hier enkele pareltjes.

Natuurbericht

Spaar de hoedjes van de herfst!

28 september 2015

Consternatie in enkele natuurgebieden rond Aarschot afgelopen weekend: al te ijverige paddenstoelenplukkers gingen op haast industriële wijze aan de haal met paddenstoelen in de bossen. Waarom je de herfstige hoedjes beter gewoon laat staan.

Natuurbericht

Vleermuis Charlotte 20 kilometer lang gevolgd met zender

25 september 2015

Onderzoekers plaatsten in Broechem een zendertje op een Ingekorven vleermuis. Het dier werd nadien met behulp van verschillende antennes en wagens gevolgd tot in Herentals over een afstand van 20 kilometer. Bedoeling van het onderzoek was om na te gaan welke route de bedreigde Ingekorven vleermuizen volgen tussen hun zomerverblijfplaats en hun winterverblijfplaats.

Vrijwilligers

Toolbox voor beheerteams bijna klaar

24 september 2015

Afgelopen winter trokken we op de provinciale ronde aan jullie mouw om een eerste test te doen van de beheerteamroos, een werkmethode om de sterkten en zwakten van een beheerteam te meten. Afgelopen maanden werkten we hier achter de schermen aan verder.

Verenigingsnieuws

Met 10.000 naar Parijs

22 september 2015

Eind dit jaar vindt in Parijs een cruciale internationale klimaattop plaats. Het doel: een nieuw globaal akkoord om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te beperken. Ga met ons mee en neem deel aan de gigantische klimaatmars op zondag 29 november 2015.

Natuurbericht

Kuifaalscholvers krijgen tegenwind van het klimaat

22 september 2015

Het staat al langer vast dat de klimaatveranderingen zullen resulteren in extremere weerbeelden. Stormen nemen toe en worden krachtiger. Een Brits onderzoek wijst nu uit dat die stormen de zoektocht naar voedsel sterk kunnen bemoeilijken voor zeevogels als de Kuifaalscholver.

Natuurbericht

Vleermuizenwerkgroep ontdekt verblijfplaatsen Ruige dwergvleermuis in Ieper

18 september 2015

In Ieper ontdekten medewerkers van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt in 27 boomholten en 2 vleermuiskasten Ruige dwergvleermuizen. Op basis van hun onderzoek wil de Vleermuizenwerkgroep de soort een betere bescherming geven.

Natuurbericht

Stokoude Geoorde fuut uit Spanje sneuvelt door ‘zwartste lijn’ in Kallo

16 september 2015

België wordt doorkruist door een dicht netwerk aan hoogspanningsleidingen. Dit netwerk vormt voor vogels vaak een levensgevaarlijke hindernis. Naar schatting vallen in België elk jaar 170.000 tot 500.000 ‘draadslachtoffers’: vogels die tegen de aardings- en/of geleidingskabels vliegen en hierdoor levensgevaarlijk gewond geraken.

Verenigingsnieuws

Living on the Edge: steun onze trekvogels

15 september 2015

Natuurpunt en BirdLife International ondersteunen samen het schitterende project van onze zustervereniging NATURAMA in Burkina Fasso dat de achteruitgang van onze eigen trekvogels tegen gaat. Vooral die soorten die overwinteren in de Sahel, of er een tussenstop maken, blijken het bijzonder moeilijk te hebben.

Vrijwilligers

Een fotoboek over jouw natuurgebied?

12 september 2015

Natuurlijk ben je trots op je natuurgebied. Dat zijn ze in de Damvallei ook. Daarom maakten ze een fraai fotoboek over hun pronkstuk.

Vrijwilligers

Verhoog de betrokkenheid van je leden met een infomarkt

12 september 2015

Elk jaar worden de vrijwilligers van Natuurpunt Antwerpen Noord bedankt met een heerlijke barbecue. Dit jaar ontvingen ook alle leden een uitnodiging. Voor de barbecue leerden ze de vereniging beter kennen op een grote infomarkt.

Natuurbericht

Sprinkhaanvliegen in de lift

11 september 2015

Het gaat goed met de tropische Sprinkhaanvlieg. Voor het tweede jaar op een rij scheert de treksprinkhanenparasiet hoge toppen in ons land. Bizar genoeg zijn treksprinkhanen al lang verdwenen uit West-Europa. Tijd voor een kennismaking met een fascinerende bromvlieg.

Natuurbeleid

Minister Schauvliege neemt 80.000 handtekeningen in ontvangst voor behoud natuur in de buurt

10 september 2015

GENT, 9/9/2015 - Natuurpunt, vzw Durme en Limburgs Landschap hebben woensdagnamiddag een petitie met meer dan 80.000 handtekeningen overhandigd aan Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege. De natuurverenigingen en de ondertekenaars hopen de minister te overtuigen om natuurgebieden in de buurt, opgestart door lokale bewoners, niet te laten vallen.

Pagina's

TOP