Natuurbericht

Europese bevers blijven partner trouw

26 maart 2015

Koppeltjes van de Europese bever blijven hun hele leven samen en zijn ook bijzonder trouw, zo blijkt uit een onderzoek aan de Karelsuniversiteit in Praag. Deze manier van voortplanten staat haaks op die van de Noord-Amerikaanse Bever, maar lijkt wel zijn vruchten af te werpen.

In samenwerking met Natuurbericht.nl

Zoek nieuwsitems met een specifieke tag

Verenigingsnieuws

Natuurverenigingen starten petitie om lokale natuur te redden

26 maart 2015

MECHELEN, 27 maart 2015 - ‘Red de natuur in je buurt - Nu het nog kan’, met deze slogan zijn Natuurpunt, vzw Durme en Limburgs Landschap een petitie gestart. De Vlaamse administratie wil de aankoop en het beheer van natuurreservaten drastisch hervormen. Maar de plannen die nu voorliggen, betekenen de doodsteek voor de huidige aanpak van erkende natuurreservaten en van realiseren van lokale, kleinere gebieden door natuurverenigingen. De petitie is gericht aan Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege en wil haar aanzetten om de plannen aan te passen. Op enkele dagen tijd ondertekenden ruim 12.000 burgers de petitie.

Verenigingsnieuws

Hart boven hard: Stap mee!

25 maart 2015

Op zondag 29 maart 2015 organiseert Hart boven hard de Grote Parade: een kleurrijke en kritische optocht van mensen, families en organisaties met tien hartenwensen voor een andere samenleving. Ook Natuurpunt loopt mee.

Natuurbericht

Sleedoornpage vindt weg door Holsbeek dankzij houtkanten

24 maart 2015

In Holsbeek werd in 2011 een houtkant aangeplant om de zeldzame Sleedoornpage nieuwe kansen te geven. Deze dagvlinder is één van de provinciale koesterburen van de gemeente Holsbeek en legt haar eitjes op Sleedoornstruiken. De houtkant blijkt een succesvol initiatief te zijn, want in 2015 werden maar liefst 7 eitjes van dit mysterieuze vlindertje gevonden. Een mooi voorbeeld van hoe natuur ook buiten de natuurgebieden een kans krijgt.

Natuurbericht

Turkse tortels kondigen lente aan

23 maart 2015

De lente doet haar intrede. Dat kan je zien, ruiken en vooral ook horen. Vogels trakteren het hele land op vrolijk gezang. De Turkse tortel is ook weer van de partij. Deze elegante duivensoort kent haar oorsprong in Azië (en niet in Turkije, zoals de naam doet vermoeden) en heeft een boeiende geschiedenis.

Vrijwilligers

Limburgs klimaatnieuws

23 maart 2015

De nieuwe site klimaatnieuws.be biedt je een handig overzicht van het laatste nieuws rond dit thema mét speciale aandacht voor het nieuws uit onze provincie.

Vrijwilligers

Vrijwilligerswerk in beeld

23 maart 2015

Ze zijn kosteloos maar eigenlijk onbetaalbaar: de vele vrijwilligers die zich in talloze verenigingen engageren om activiteiten te organiseren. Camera Social (zelf ook vrijwilligers) plaatst hen in het welverdiende voetlicht via videoreportages.

Natuurbericht

Natuurherstel in Averbode Bos & Heide levert acht nieuwe vogelsoorten op

19 maart 2015

In het natuurgebied Averbode Bos & Heide werden in 2014 acht nieuwe vogelsoorten gespot. De inspanningen van het beheerteam werpen hun vruchten af.

Verenigingsnieuws

10x actief: Op stap met Trein Tram Bus

19 maart 2015

Laat je droppen door trein, tram of bus en geniet van een wandeling door een van onze natuurgebieden. De routes zijn een initiatief van TreinTramBus VZW en Grote Routepaden VZW.

Natuurbericht

Oostelijke vos overwintert voor het eerst in België

19 maart 2015

De Oostelijke vos werd vorige zomer voor het eerst in België waargenomen. Minstens enkele exemplaren hebben hier kunnen overwinteren. Toch is het nog onzeker of de soort zich hier zal kunnen voortplanten.

Natuurbericht

Stropers doden 2 miljoen trekvogels op Cyprus

18 maart 2015

Afgelopen jaar hebben Cypriotische stropers naar schatting meer dan twee miljoen trekvogels gedood, zo meldt BirdLife. Ondanks een verbod op deze praktijken staan soorten als de Zanglijster in Cyprus nog altijd bekend als een echte delicatesse. Voor de Europese trekvogelpopulaties is dat barslecht nieuws.

Verenigingsnieuws

Minister Schauvliege erkent 64 hectare natuurgebied in Arendonk en Retie

16 maart 2015

ARENDONK, RETIE - Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege heeft 64 hectare natuur erkend in het natuurgebied Tussen Wamp en Neten. Dankzij de erkenning komen er extra middelen vrij om van het gebied opnieuw een paradijs voor vogels als de grutto te maken.

Natuurbericht

Amerikaanse vleermuis bereikt Antwerpen als verstekeling

16 maart 2015

Vorige week maandag werden in de Antwerpse Haven twee Grote bruine vleermuizen ontdekt. Het paar kwam onbedoeld terecht in een Amerikaans vrachtschip, en maakte zo mee de oversteek naar België.

Natuurbeleid

Natuurorganisaties tevreden met definitief verbod dodelijke warrelnetten

13 maart 2015

Warrelnetten, een type visnetten waarin jaarlijks tientallen kleine walvissen verdrinken voor onze kust, zullen voortaan niet meer gebruikt mogen worden bij recreatieve visserij. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag definitief beslist, op voorstel van minister Schauvliege. Natuurpunt, Sea Shepherd Belgium, BlueShark, West-Vlaamse Milieufederatie en Sea First België, zijn tevreden met die beslissing.

Natuurbericht

Pissebedden gezocht!

13 maart 2015

Elk dialect heeft er zijn eigen koosnaampje voor: keldermotten, varkskes, kelderzeugen of steenvarkens. Pissebedden zijn alomtegenwoordig, vervullen een belangrijke rol in onze ecosystemen en komen in elke Belgische tuin voor. Toch weten we er verdomd weinig van. Er is dus dringend nood aan nieuwe kennis over deze kreeftjes en daar wil de werkgroep Spinicornis de komende jaren aan werken.

Natuurbericht

20.000 meeuwen kruipen samen in bed in Rumst

11 maart 2015

Meeuwen staan vooral bekend als kustvogel. Toch kan je ze ook tot ver in het binnenland zien. Vooral in de maanden oktober tot maart kan je in Vlaanderen spectaculaire aantallen bezichtigen. Zo kwamen in het spaarbekken van AWW-Eeckhoven in Rumst de laatste maanden elke avond meer dan 20.000 meeuwen een slaapplaats veroveren. Maar wat precies maakt deze plek zo populair bij meeuwen?

Verenigingsnieuws

Minister Schauvliege erkent 32 hectare natuurgebied in Kleine Netevallei

11 maart 2015

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege heeft 32 hectare extra natuur erkend als natuurreservaat in de Kleine Netevallei. Dankzij de erkenning komen er middelen vrij om het unieke beemdenlandschap er in volle glorie te herstellen. Dat is goed nieuws voor de blauwborst en de nachtegaal, maar ook voor de vele wandelaars die er van de natuurpracht kunnen komen genieten.

Pagina's

TOP