Afbeelding
Plantdag Go-School
Leen Coppens

Gemeenschapsschool GO! Merelbeke Flora plant bomen

2 dec 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Biodiversiteit
Bomen planten
Natuurbeleving
Natuurherstel

Een tijdje terug werden we gecontacteerd door de GO-gemeenschapschool  van Merelbeke-Flora met de vraag om  advies  omtrent een bosplant op het schoolterrein. In het achterhoofd speelde de kritiek van onze nationale bioloog Dirk Draulans die ons verweet alleen maar op de boerenbuiten bezig te zijn en niet in de steden.  Een uitgelezen kans dus om het eens anders te doen!  Op de Ferrariskaart konden we zien hoe het terrein er vroeger uitzag.  De florawijk was  lang geleden deel van het uitgestrekte ‘Cottelhoeckbos' dat zich uitstrekte tussen de huidge Fraterstraat en de Gontrode Heirweg en tot voorbij de Vurtzakbossen van Lemberge. De open plaats waar nu het floraplein is, is reeds herkenbaar op die oude kaart, ten westen zien we de Consciencestraat opduiken als een bosdreef die een grote bospartij in twee helften verdeeld. In één van die helften bevindt zich het huidige schoolterrein.  Of de bomen die er nu nog staan een restant van het oude bos zijn…?  De romanticus zou zeggen “mogelijks”.  

Bij een eerste werkbezoek hadden we al meteen een wauw-gevoel: nog zoveel bossig groen en dit in de florawijk. Het was vlug duidelijk dat we in het midden van het schoolterrein niet veel meer hoeven te doen, maar dat we ons moeten richten op de perceelsranden. Die randen zijn een ‘landschap’ van muren en draden, aangevuld met allerhande koterijen.  Die wilden we zoveel mogelijk achter fleurig groen verbergen, en dat schoven we dan ook als uitvoerplan naar voor.  Zo gezegd zo gedaan.   Meters hagen en heggen werden rond het terrein geplant met nog een klein bosje in het midden als aanvulling. Ook de moestuin werd niet ontzien en kreeg een bloemrijke en eetbare aanplant.

Wat hebben we zoal aangeplant? Veldesdoorn, gewone esdoorn, rode kornoelje, hazelaar, éénstijlige meidoorn, kardinaalsmuts, beuk, liguster, rode aalbes, framboos, winterlinde en bottelroos. Als extra blikvangers werden 2 hoogstammige pruimenbomen geplant en een hoogstammige plataan als herdenkingsboom.