Historiek

De oudste wortels van de vereniging zijn terug te trekken tot de Werkgroep Vallei van de Bosbeek, die in 1978 boven de doopvont werd gehouden op initiatief van Jacques Van Ham. Samen met Sil Janssen wist hij enkele betrokken zielen samen te brengen, m.n. Elio Roncada, Guido Drijkoningen, Luc Cornelissen en Felix Bergers. Elke zaterdag maakten zij een verkenningswandeling door de vallei, eerst in de gemeenten As en Opglabbeek, later verder door tot Wurfeld. Een LISEC-studie van het gebied onder coördinatie van Jan Gabriels en Roger Meynen opende de deur voor bredere erkenning, Vlaamse ondersteuning en een begin van aankoopbeleid.

In 1980 zag een andere natuurvereniging het daglicht onder impuls van André Engelen, met de naam Natuurvrienden As. Deze groep kende vliegensvlug een groot ledenaantal en wist de groene microbe over te brengen op vele inwoners. Natuurbescherming begon al snel een beleidsthema te worden in As.

Omstreeks 1986 vonden een aantal mensen uit As en Opglabbeek elkaar in een gemeenschappelijke afdeling voor de twee gemeentes van de Belgische Natuur- en Vogelreservaten. De jaarlijkse dwaallichtjestocht, met honderden deelnemers, blijft in het collectieve geheugen gegrift.

TOP