Toegankelijkheid
Honden aan een leiband zijn welkom behalve op bepaalde delen van de blauwe en oranje wandeling, vertrekkende vanaf de startplaats ‘De Slagmolen’.
De paden zijn niet geschikt voor kinderwagens.
De maten is een moerasgebied waardoor de paden er nat kunnen bijliggen.
Beschrijving van het natuurgebied
De naam Maten is verwant met het Engelse "meadows". Het gebied maakt deel uit van De Wijers, een vijvercomplex op de overgang van het Kempens Plateau naar de Demervallei. Op de arme zandgronden van de Kempen was visteelt een bron van extra eiwitten. Al in de middeleeuwen legde men reeksen van vijvers aan via eenvoudige dwarsdijken in de vallei. De overloop van de ene vijver vormt tegelijk de toevoer voor de volgende vijver. Voor de vijvers in De Maten werd de Stiemerbeekvallei meermaals afgedamd. Naarmate de viskweek intensiever werd in de eerste helft van de twintigste eeuw, kregen vele vijvers aparte op- en aflaten. In De Maten vind je nog een mix van beide systemen. De waterhuishouding is er dan ook een ingewikkeld onderdeel van het beheer van een van de oudste natuurgebieden van Vlaanderen.
Dieren en planten
Naast de karekiet, de rietgors en de woudaap komt ook de roerdomp hier voor. Met veel geluk krijg je de roerdomp te zien, maar de kans is groter dat je hem hoort. In het broedseizoen weerklinkt 's morgens en 's avonds zijn typische geluid dat op een misthoorn lijkt. Die ervaring zal je niet snel vergeten. Dit geluid, gecombineerd met de akelige schreeuw van een waterral en enkele nevelbanken maakt het heel aannemelijk om te geloven in de "witte wieven", vrouwenfiguren die vaak in verband gebracht worden met heksen en spoken. Zij joegen onze voorouders de stuipen op het lijf.
Natuurbeheer
In De Maten willen we het landschap van open heidevelden met stuifduinen en gagelstruwelen herstellen. Daarnaast krijgen de vijvers met rietkragen en moeraszones alle kansen. Ook broekbossen en eiken-berkenbossen worden niet vergeten. Een uitgekiende planning van leeglopen en vullen van de vijvers moet tegemoet komen aan de eisen van zowel watervogels als steltlopers en amfibieën. Zo zorgen we er ook voor dat het slib verdroogt en mineraliseert, zodat bijzondere planten van droogvallende vijverbodems op zand kunnen opduiken. Riet wordt cyclisch gemaaid om wilgenopslag tegen te gaan. Kappen van boomopslag en plaggen zijn belangrijke activiteiten om de open heide te behouden. Gelukkig krijgen we hier assistentie van grazende gallowayrunderen.
Natuurpunt Genk en Natuurpunt Diepenbeek beheren dit gebied samen.
Verder wandelen
Agenda

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help De Maten groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je De Maten verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Jaak Luys, 089-35 99 61 voor Genk, David Berx, 089-24 77 02 voor Diepenbeek.
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.