Grimbergse beekvalleien

Grimbergen
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
De Maalbeek is als het ware de slagader van Grimbergen. Samen met haar zijbeekjes zoals de Amelvonnebeek verbindt ze de dorpen van Relegem (Asse), Wemmel, Meise en Grimbergen met het weidegebied ten westen van Dorent in Zemst-Vilvoorde. De Grimbergse beekvalleien vormen een belangrijke schakel in een netwerk van natuurgebieden. Naast deze verbindingswaarde herbergt de vallei op zich ook belangrijke natuurwaarden: elzenbroekbossen, ruigten, dotterbloemgraslanden, hooilanden en poelen. De Maalbeekvallei is ook van groot cultuur-historisch belang met zijn abdij, de watermolens, hoeves, kapelletjes en kastelen.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Sommige delen, zoals het Nekkerbos en de hooilanden en boomgaarden rond de Charleroyhoeve zijn alleen toegankelijk voor wandelaars en niet voor fietsers, ruiters en gemotoriseerd vervoer. Stevige wandelschoenen of laarzen aanbevolen. De Maalbeekwandeling (3 km) start aan het kerkplein van Grimbergen, de Grimbergse kapellenwandeling (10,6 km) aan de Gemeentewinkel op de hoek van de Pastoor Woutersstraat en de Prinsenstraat.

 

Top

 

Beschrijving van het natuurgebied

Ten westen van de dorpskern van Grimbergen bevinden zich het Nekkerbos en de Nekkerweide. Hier vindt men elzenbroekbossen en dotterbloemgraslanden.

Ten oosten van de dorpskern beheert Natuurpunt het grootste deel van het domein aan de Charleroyhoeve en twee vijvers aan de Tommenmolen. De Liermolen en Tommenmolen zijn twee van de vijf watermolens langs de Maalbeek. Deze schilderachtige molens lokken veel bezoekers en maken deel uit van het MOT (Museum voor de Oudere Technieken, www.mot.be). Op het terras van het MuseumcafĆ© Tommenmolen is het heerlijk vertoeven voor wandelaars en fietsers.

Het domein van de Charleroyhoeve en de omliggende omgeving lenen zich uitstekend voor een mooie natuurwandeling. Het is een oase van goed bereikbare rust. Je wandelt er door boomgaarden, langs vijvers en mooie hooilanden. Voor een langere wandeling kan je verder wandelen naar het aangrenzende Lintbos of het Prinsenbos, beiden beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Naast de gebieden langs de Maalbeek zelf beheert Natuurpunt ook kleinere gebieden langs de Kelkebeek, de Leibeek en de Kleine Buisbeek.

Top

Lees meer
Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Grimbergse beekvalleien groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Grimbergse beekvalleien".

Wil je het natuurgebied verkennen met een gids?

Neem dan contact op met Lisette Van Humbeeck via lisettevanhumbeeck@hotmail.com.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.