Eekhoorn
Paul Vanhove

Heibos

Kortenaken, Linter
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
Het Heibos is een overblijfsel van de uitgestrekte Middeleeuwse bossen in het Hageland. In het gebied wandel je tussen oude beuken en zomereiken. In het vroege voorjaar vult een witte gloed de bosbodem, wanneer bosanemonen en lelietjes-van-dalen ontluiken. In de zomermaanden kan je genieten van kleurrijke hooilanden en haagkanten en in de herfst zijn de bomen een prachtig schouwspel van kleuren.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband.

 Top

Struikhei

Beschrijving van het gebied

Het Heibos ligt in Kortenaken (Hoeleden) langs de bovenloop van de Paardenbeek, die hier een kleine vallei heeft uitgeschuurd. Het gebied bestaat uit twee grote bossen verbonden door een centrale weide. Rondom het kerngebied liggen voornamelijk akkers, weilanden en enkele kleinere veldbosjes. Ongeveer de helft van het gebied bestaat uit bos, de rest zijn weilanden en voormalige akkers die nu zijn omgezet naar grasland.

Volgens sommigen is het gebied een overblijfsel van het historische ‘kolenwoud’ dat zich ooit over Midden-België uitstrekte. Het Heidebos, het Schotsebos, het Gasthuisbos, het Rukenbos en het Oudenbos zijn de laatst overgebleven snippers ten noorden van Tienen. Ondanks de beperkte oppervlakte, herbergen de bossen merkwaardig veel verschillende dieren en planten. Dat komt door de oude en gerijpte ecosystemen. Een duurzame bescherming van de nog overgebleven soorten is daarom heel belangrijk.

 Top

Reebok

Dieren en planten

Het Heibos ontleent zijn naam aan struikhei, die er paarse tapijten vormt. Een paar geel gekleurde bremstruiken vullen het plaatje aan.

Verschillende spechtensoorten, boomklevers en eekhoorns, maar ook eikenpages vertoeven in de bomen van het Heibos. Poelen en vijvers fleuren het landschap op. Hopelijk komt de kamsalamander in de toekomst het gebied verkennen.

In de zompige bodem van het bos bloeien dotterbloemen en keverorchissen. In de hooilanden en akkers vinden heel wat akker- en weidevogels een thuis, zoals patrijzen en kievitten. Natuurpunt plantte verschillende hagen, het ideale leefgebied voor de geelgors. Ook plaatselijke landbouwers helpen mee bij het beheer van het gebied.

Reeën struinen in het bos en de hooilanden op zoek naar vers groen. Konijnen en hazen doen zich tegoed aan wilde peen en klavers. Natuurpunt plantte recent sleedoornhagen aan waar de dieren een nest of hol kunnen bouwen.

Poelen en vijvers luisteren het landschap op. Water is heel belangrijk voor het gebied, omdat kikkervisjes er groeien tot groene en bruine kikkers. In de zompige bodem van het bos bloeien dotterbloemen en keverorchissen. Een ander mooi erfgoed is de boomgaard rondom de vijver.

Bij de beuken en eiken vind je vooral op de voedselarmere stukken veel symbionten: russula’s, melkzwammen, vezelkoppen, gordijnzwammen ... Zeldzame en mooie symbionten die hier werden gezien zijn bloedrode gordijnzwam en violetvlekkende melkzwam. Op de opengemaakte stukken waar terug struikhei groeit en bloeit, werd het zeldzaam Honingkleurig trechtertje gevonden, een typische soort voor heischrale graslanden.

 Top

Natuurbeheer

In het bos worden soms op het eerste zicht minder natuurvriendelijke maatregelen getroffen, maar niets is minder waar. Voor de Tweede Wereldoorlog werd het bos deels omgevormd tot productiebos. De kaprijke Amerikaanse eiken verdringen de inheemse zomereiken en hazelaars. Bovendien groeien er minder paddestoelen op de Amerikaanse eiken en vinden de spechten er minder kevers voor hun jongen. Het geleidelijk kappen van het productiehout verhoogd de biodiversiteit: veel meer soorten krijgen nu een kans. Niet in het minste de struikhei.

 Top

Verder wandelen

Velpevallei

Het Vinne

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
4.00km

Heibos - rode wandeling

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Heibos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Heibos".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Jaak Geebelen geebelenjaak@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.