Landschap de liereman
Vilda

Landschap De Liereman

Oud-Turnhout, Arendonk
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
  • Speelnatuur
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
  • Bezoekerscentrum
  • Eten en drinken
  • Toegankelijk voor rolstoelen
  • Toegankelijk voor kinderwagens
  • Honden zijn niet toegelaten. Kwetsbaar gebied.
  • Vogelkijkhut
Landschap De Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. In het bezoekerscentrum geniet je van een verfrissend drankje en kan je een gidsbeurt regelen.

Beluister de verhalen van de gidsen van Landschap De Liereman

 

Beluister

Rose Goovaerts, Arnt Schuermans en Raf De Houwer zijn gids in Landschap de Liereman in Oud-Turnhout.

 

Landschap De Liereman - Droge Heide - Jeroen Mentens - Vilda

Toegankelijkheid

Het hele jaar door toegankelijk op de paden.
Aanbevolen schoeisel : laarzen of stevige wandelschoenen.
Honden zijn welkom aan de leiband. Op het Lieremanpad en Echelkuilpad worden geen honden toegelaten.
Toegankelijk voor rolstoel en kinderwagens: Ja, enkel met wombats, uitleenbaar aan het bezoekerscentrum. Een aantal wandelroutes zijn enkel berijdbaar met kinderwagens met grote wielen. Op de gele wandeling loop je door de poortjes die de toegang mogelijk verhinderen.

Top

Bos van Bo - foto: stad Turnhout

Leuk voor de kinderen

Vlakbij het bezoekerscentrum ligt het Bos van Bo, een mysterieus bos waar jong en oud vrij kunnen ravotten. De Cosmogolem, een vier meter hoge houten reus van kunstenaar Koen Van Mechelen, wacht je op aan de ingang van het speelbos. In dit speelbos mag je naar hartenlust in bomen klimmen, kampen bouwen, verstoppertje spelen, kriskras tussen de bomen hollen, enzovoort.

Ontdek het Stoeberpad

Voor wie het nog avontuurlijker mag zijn, is er het gloednieuwe natuurbeleefpad dat Natuurpunt realiseerde in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en A.S. Adventure. Het pad draagt de naam ‘Stoeberpad’ en slingert doorheen het Bos van Bo. Goed voor meer dan een kilometer speelplezier!

Bo woont samen met zijn dierenvrienden in het speelbos en kent het bos als geen ander. Hij neemt je graag mee op pad. Kruip samen in de huid van zijn dierenvrienden. Vertrek en aankomst zijn voorzien bij het infobord aan het bezoekerscentrum. Daarna wijst Bo je de weg. Langs het pad ontdek je negen speelelementen, telkens gelinkt aan een dier dat voorkomt in het natuurgebied. Kruip door een konijnenpijp, klim naar het nest van een buizerd of kweek de behendigheid van een boommarter op een wiebelbrug. Klinkt leuk? Er valt nog veel meer te beleven! Alle speelelementen werden zorgvuldig uitgekozen zodat kinderen op een vrije manier kunnen spelen en de natuur ontdekken. En o ja voor wie het nog niet wist: ‘stoeberen’ betekent zand doen opwaaien of stof maken. Iets dat zeker zal lukken bij droog weer. Probeer het zelf maar eens!

Ga met Bo op avontuur naar Echelland

Speciaal voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar heeft Carola Van Hove het (voor)leesverhaal ‘Bo op avontuur naar Echelland’ geschreven. Ga samen met Bo op pad voor een spannende wandeling van 4 kilometer door Landschap De Liereman. Je kan de wandeling op eigen houtje volgen. Koop het verhaal in het winkeltje van het bezoekerscentrum. Het boekje kost 5 euro voor Natuurpuntleden en 6 euro voor niet-leden.

Geocacheroute

Er is een korte geocacheroute (2 kilometer) die start aan het bezoekerscentrum. Op deze route kan je volgende caches loggen (zie ook volgorde Additional Waypoints):

GC1YX9H Liereman - Kijkplatform
. GC280Q3 Landschap de Liereman (eXtra Large)
GC280PW Landschap de Liereman (Large)
GC1YX84 Liereman - Kempense stal
GC1YX6X Liereman - Vogelkijktoren
GC2DT47 Slangenkuil
GC280NZ Landschap De Liereman (Medium)

Meer info vind je hier.

Top

Wilde gagel in Landschap De Liereman - Yves Adams- Vilda

Beschrijving van het gebied

De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken van Landschap De Liereman een uniek natuurgebied in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling tussen kurkdroge landduinen en kletsnatte veenmoerassen kom je ook schapen en wilde konikpaarden tegen.

Vroeger lieten boeren hun schapen grazen op de uitgestrekte woeste gronden. Ze staken de toplaag van de bodem af als mest voor de akkers en wonnen turf als brandstof uit de moerassen. Het resultaat was een open en gevarieerd heidelandschap dat eeuwenlang de Kempen typeerde.

Ook voor erfgoed is Landschap De Liereman een topper. 12.000 Jaar geleden gebruikten jagers de duinengordel als kampplaats en de vele vuurstenen voorwerpen geven het gebied een archeologische waarde.

Halverwege de 19° eeuw ging het heidelandschap sterk achteruit. Maar dankzij de vrijwilligers en het Europese natuurprogramma LIFE werden grote oppervlakten heide, duin en bloemenrijk grasland hersteld.

Top

Wilde konikpaarden helpen bij het beheer in Landschap De Liereman - Jeroen Mentens - Vilda

Hoogtepunten op de wandelroutes

Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken zes wandelingen door Landschap De Liereman en in het bezoekerscentrum vind je een permanente tentoonstelling over het unieke landschap, de bodem, de archeologie en de geschiedenis van het gebied.

Tijdens je wandeling kom je de schapenkudde tegen en loop je voorbij het begrazingsblok van wilde konikpaarden.  De zes wandelingen voeren je langs oude veenputten, het afwisselende landschap,  heide, stuifduinen en de Kempense stal.  Loop langs de mysterieuze Echelkuil en het prachtige Lieremanmoeras en ontdek de natte heiden en droge graslanden.

Top

Heikikker in Landschap De Liereman - Yves Adams - Vilda

Dieren en planten

De bekendste plant van het Landschap De Liereman is ongetwijfeld de wilde gagel. Van eind maart tot half april kleuren de katjes van de mannelijke gagelplanten het landschap oranjebruin en verspreiden ze hun aangename geur.  Ook aan de jodelende zang van de wulp hoor je dat de lente in het land is. De natte heide is het leefgebied van het heideblauwtje en de dophei.  Dankzij het LIFE-project zijn er opnieuw elf koppels nachtzwaluwen. Rugstreeppad en heikikker breidden zich uit van het ene ven naar andere herstelde vennen. De zeldzame vleesetende planten kleine  en  ronde  zonnedauw koloniseren massaal de heidezones. De grondbroedende boomleeuwerik leeft op de landduinen.

Top

Natuurbeheer

LIFE Liereman -één van de grootste natuurherstelprojecten in Vlaanderen- werd in 2010 succesvol afgerond. Het project is een goed voorbeeld van win-winsituatie voor mens en natuur en heeft voor een sterke impuls in de Turnhoutse Kempen gezorgd. Dankzij LIFE Liereman is er een belangrijke toename van kwaliteitsvolle bos-, heide- en graslandhabitats in Landschap De Liereman waarvan soorten zoals rugstreeppad, heikikker, nachtzwaluw, boomleeuwerik en beenbreek geprofiteerd hebben.

Daarnaast is de bezoekersinfrastructuur enorm verbeterd voor de 80.000 bezoekers die het gebied jaarlijks bezoeken. Voor het beheer zorgen vrijwillige medewerkers, groepen en scholen, de terreinploeg en zeven landbouwers. Zij zorgen voor het hooi- en graasbeheer van 92 hectare. Tot slot zorgt het gebied voor een enorme waterbuffering en de opslag van grote hoeveelheden CO2 in het veen en de vegetatie.

Top

Kleine zonnedauw - Kevin Feytons

Verder wandelen in de buurt

Ven in Landschap De Liereman - Yves Adams - Vilda

Overnachten in de buurt

Ben je van plan om er een lekker lang weekend van te maken of een midweek? Samen met Corsendonk Hotels heeft Natuurpunt een origineel verblijfsarrangement uitgewerkt. Als lid van Natuurpunt geniet je bovendien van een korting. Meer info.

Priorij Corsendonk
Corsendonk 5, 2460 Oud-Turnhout
014-46 29 30 / info.priorij@corsendonkhotels.com / www.priorij-corsendonk.be
Natuurpuntleden genieten 10% korting op de kamerprijs

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.60km

Stoeberpad - Snuitwandeling voor kinderen

1.60km

Vennenpad (bruine wandeling)

Toegankelijk voor kinderwagens
4.00km

Echelkuilpad (rode wandeling)

5.50km

Duinenpad

9.20km

Lieremanpad (groene wandeling)

10.00km

Duinenpad (A.S. adventure) + Rode Goorpad (gele wandeling)

13.70km

Lieremanpad (groene wandeling) + Korhaanpad (oranje wandeling)

Toegankelijk voor kinderwagens
17.20km

Lieremanpad (groene wandeling) + Korhaanpad (oranje wandeling) + Rode Goorpad (gele wandeling)

34.60km

Fietstocht Turnhoutse Kempen

Fietsknooppunten 1-4-9-3-5-52-57-55-58-32-63-21-62-46-45-station (richting 1)
51.60km

Fietstocht Taxandria- Volg de knooppunten: 62–63–32–58–55–57–52–5–87–8–6–7–13–3–2-1–4–63-62

  • Landschap De Liereman - vertrekpunt bezoekerscentrum

    Bezoekerscentrum De Liereman
    Schuurhovenberg 43
    2360 Oud-Turnhout
    Bekijk de vervoersmogelijkheden
  • NMBS-station Turnhout

    Stationstraat
    2300 Turnhout

Horeca

  • Bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Landschap De Liereman groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Landschap De Liereman".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Landschap De Liereman verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij het Bezoekerscentrum.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.