Molenberg

Provincie Vlaams-Brabant

Beklim de uitkijktoren en geniet van de vergezichten

Speur naar muurvarens op de torenruïne

Bewonder de kunstzinnige spiraaltrap

Wandelen in Molenberg

Dit stukje geschiedenis kan je bewonderen via holle wegen en kleine paadjes door het bos. Er is geen bewegwijzerde route.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

  • Geen bewegwijzerde routes aanwezig

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Bereikbaarheid

Het gebied ligt tussen de steenweg op Tremelo, de Prof. Scharpélaan en de Grote Baan.

Zien en doen

Elke eerste zondag van de maand 11-19u kan je tijdens het Molencafé van een drankje en een pannenkoek genieten bij de geconserveerde molenruïne. Hierbij zal voor sfeer gezorgd worden met een live muziekje!

Dit is een ideale gelegenheid om de molen te komen bezichtigen en van het uitzicht te genieten samen met de buurt, familie of vrienden. Met de opbrengst betalen we verder de restauratiewerken af.

Dieren en planten

Op de opengemaakte zichtassen groeien vandaag opnieuw brem, zandblauwtje en struikhei. De struiken en bomen zijn dan weer een paradijs voor talrijke zangvogels. Ook de kerkuilen zijn hier graag geziene gasten. Verder groeien er muurvarens op de ruïne en kan je hier ook valken spotten.

Over dit gebied

Van in de veertiende eeuw is er al sprake van een molen op de Molenberg vlakbij het centrum van Betekom. Er zijn tekeningen van de huidige stenen molen die dateren uit de zestiende eeuw. De molenromp bestaat uit een ijzerzandstenen cilinder, uniek in de streek. Bouwstijl en materiaal laten zijn oorsprong in de veertiende eeuw vermoeden, beide vertonen een zekere analogie met de Maagdentoren van Zichem.

Door zijn strategische ligging als uitkijk over de Demervallei werd de molen herhaaldelijk in brand gestoken. De laatste keer gebeurde dit in 1914. Sindsdien stond de roestbruine molenromp als ruïne op de stilaan verboste berg totdat Natuurpunt hem samen met het gemeentebestuur restaureerde.

Wat doet Natuurpunt

Natuurpunt heeft een tweeledige bedoeling met dit project. Enerzijds is dit het beschermen van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Anderzijds is de toegankelijkheid van zulke integrale projecten een belangrijke voorwaarde om een draagvlak te creëren en zo een duurzaam behoud en beheer mogelijk te maken.

Het initiatief voor de aankoop en bescherming van de molenruïne kwam van een lokale kern van Natuurpunt, waaruit de eerste Molenwerkgroep groeide. Zo kwam, bij openbare verkoop in mei 1990, de eigendom van het monument in handen van Natuurpunt. De acties voor het behoud van de molen hebben er toe geleid dat deze opgenomen is als dorpsgezicht en de molenromp als monument.

In samenwerking met Monumenten en Landschappen en architectenbureau Gevers werd in het begin van de jaren 1990 een eerste conservatieproject gerealiseerd, waarbij de molenvoet werd geconsolideerd. Ook is belangrijk studiewerk geleverd door de Molenwerkgroep (cfr artikel ‘De oude molen van Betekom’ door Hélian Guislain).

De ruïne doorstond voorlopig nog de tand des tijds, maar de molenkraag vertoonde duidelijke tekenen van verval. Dit was hoofdzakelijk te wijten aan de insijpeling van regenwater en de schade door wortels van kleine boompjes. Op termijn bedreigde dit het voortbestaan van de ruïne. Een tweede generatie van de molenwerkgroep verzekerde samen met de gemeente Begijnendijk, architect P. Vanroy en de dienst Ruimte en Erfgoed de verdere conservatie van dit monument.

Deze consolidatie van de molenruïne gebeurde in twee fasen. Een eerste fase richtte zich op een duurzame consolidatie met maximaal behoud van het ruïneuze karakter van de molen. In een tweede fase werden een trap, uitkijkplatform en dak toegevoegd.

Afdeling

Molenberg wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Molenberg

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Molenberg' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water