Oosteroever Oostende

Provincie West-Vlaanderen

Tegenover het toeristisch Oostende, aan de overkant van de havengeul, ligt een verborgen schat. Met nochtans opvallende bouwwerken als de vuurtoren "Lange Nelle", het Fort Napoleon, de vismijn en het oosterstaketsel waren de interessante duinterreinen in de buurt grotendeels ongekend.

Gemakkelijk bereikbaar per auto, fiets en overzetboot (ook rolstoeltoegankelijk).

Je spot er specifieke fauna en flora in het vrij toegankelijk gebied.

Wandelen in Oosteroever Oostende

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden en via de zeedijk (Spinoladijk). Wandelingen met natuurgids kunnen op aanvraag. 

Toegankelijkheid

  • Toegankelijk voor kinderwagens

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

1 routes

Rode wandeling

wandelpad
2.65km
Gemiddeld 40 minuten wandeltijd

Startpunten

Oosteroever

Schutsluisplein parking
Oostende
België

Zien en doen

Afbeelding
Zeeraket
Geert Jonckheere

Dieren en planten

Verstuiving is typisch voor het duinenlandschap. Door de fixatie van zandkorrels tussen het helmgras worden stuifduinen gevormd, die continu veranderen. Deze witte duinen of zeereepduinen zijn het leefmilieu van typische soorten zoals zeepostelein, blauwe zeedistel, zeeraket, blauwvleugelsprinkhaan.

Verderop waar het duinzand langer gefixeerd wordt door vooral zandzegge ontstaan mosduinen en kleurrijke kalkgraslandjes met muurpeper, bokkenorchis, kuifhyacint, veldhondstong, duinsabelsprinkhaan en harkwesp.

Soms ontwikkelen zich duindoornstruweel. Via hun worteluitlopers kunnen duindoorn en exoten zich snel uitbreiden en het overige duinlandschap overwoekeren ten koste van duingrasland en vochtige duinpannen. In dit struweel broeden roodborsttapuit, fitis en grasmus. Daarnaast bieden de bessen in het najaar welgekomen voedsel voor de vele trekvogels als koperwiek en kramsvogel

Over dit gebied

De Oosteroever is een smalle duingordel tussen de rechterzijde van de haven van Oostende en gemeentegrens met Bredene. Deze duinenrij heeft al veel te lijden gehad van allerlei menselijke ingrepen. Het doorsteken van de duinen ten tijde van het Beleg van Oostende (1604) resulteerde in de huidige havengeul maar ook in een rietmoeras “Lisjemorre”. Het bouwen van het Fort Napoleon (1814), de bunkers van beide wereldoorlogen, het graven van allerlei dokken maar ook een militair hospitaal (nu woonwijk), kinderspeelplein en woonzorgcentrum zorgden dat van de oorspronkelijke duinen bijna niks meer overblijft. Het reservaatdeel is opgedeeld in twee stroken = één tussen de bunkers van de Batterij Hundius  en het Fort Napoleon en een tweede achter het WZC Godtschalck.

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden en via de zeedijk (Spinoladijk). Wandelingen met natuurgids kunnen op aanvraag. 

Afbeelding
Panorama Oosteroever
Geert Jonckheere

Wat doet Natuurpunt

Het beheer van Natuurpunt vzw beoogt hoofdzakelijk het instandhouden van de aanwezige diversiteit, d.w.z. het intomen van het oprukkende struweel, het verwijderen van allerlei exoten en het herstel en maaien van de graslandjes. Het beheersplan voor de toekomst omvat het hier en daar terug aanzwengelen van het kleinschalige zandverstuivingsproces, wat bijzonder belangrijk is voor het voortbestaan van de aanwezige natuurwaarden.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Oosteroever Oostende

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Oosteroever Oostende' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water