Afbeelding

Binnenkijken bij de gierzwaluw

10 sep 2018
Categorieën
Natuurbericht
Vogels

Al zo’n 15 jaren hangen er in de basisschool De Zandkorrel in Hechtel een kolonie gierzwaluwkasten. Begin juni werd er een extra kast opgehangen uitgerust met camera. Aangezien de meeste bewoners van de kasten zich in de eerste helft van mei gevestigd hadden was het afwachten of de kast bewoond zou worden dit jaar. We moesten niet lang wachten! De bewoners van deze kast zijn langer gebleven dan de rest van de kolonie en hun kuiken is gezond en wel even later vertrokken.

Enkele dagen na het ophangen van de kast (7 juni) konden we de eerste verkenners op beeld vastleggen. Regelmatig vlogen vogels in en uit maar opvallend was dat er van zonsondergang tot zonsopkomst altijd 2 vogels op het nest zaten. Vanaf 26 juni is de kast vaker bezet. Er wordt aan het nest gewerkt.

Bij de kastinspectie op 3 juli telden we 2 eitjes. Na een tijd lag 1 eitje buiten het nest en op 16 juli zagen we resten van een gebroken ei. We waren dan ook erg blij met de eerste beelden van een kuikentje op 20 juli. De ouders zijn druk bezig met het voederen. Trouw zijn ze ’s nachts allebei met hun kuiken op het nest. We zien het kuiken goed groeien. De donsveertjes verdwijnen en de vleugels worden geoefend. Het kuiken gaat geleidelijk (2 augustus) ook op verkenning in de kast. Naarmate het kuiken groter wordt blijven de volwassen vogels wel eens allebei gedurende langere tijd weg.

Opvallend is dat beide adulten van zonsondergang tot zonsopgang samen in de kast, op het nest met hun kuiken, verblijven. Met een groeiend kuiken wordt die plaats natuurlijk krapper!

Vanaf 18 augustus neemt het aantal bezoeken van de volwassen vogels tijdens de dag af, en blijft er maar 1 adult overnachten. 21 augustus is de eerste nacht dat het kuiken alléén in de kast is. Blijkbaar zijn de ouders vertrokken. 22 augustus is het kuiken de hele dag en nacht alléén. De onrust neemt toe. De volgende dag om 21u36 zien we een laatste beeld met kuiken. Buiten is het donker en het kuiken kijkt naar buiten. Vanaf 21u51 is de kast leeg. Ons kuiken is volgroeid en vertrokken. Het is zo’n 40 dagen oud . Goede reis!

Klik op de links hieronder voor beeldmateriaal.

Een compilatie van foto's.  

Een compilatie van videofragmenten