Afbeelding
Wim Dirckx

Boom gekapt in Bonheiden? Vel je oordeel niet te snel!

26 feb 2023
Categorieën
Natuurbeleid


Enkele inwoners stellen zich in de lokake pers vragen over een bosomvorming-project van Natuurpunt. Ze gebruiken daarbij informatie die helaas niet strookt met de waarheid. In hun argumentatie ontbreekt daarnaast elke vorm van ecologisch inzicht waarom natuur- en bosbeheerders af en toe bomen moeten kappen. Steeds met als einddoel een gezonder en klimaatrobuuster bos. Natuurpunt Bonheiden roept deze mensen op om weg van de sociale media zelf de handen uit de mouwen te steken voor meer natuur.  

Voorwerp van discussie is een bosomvorming aan de Koningin Astridlaan in Bonheiden waar de vrijwilligers van Natuurpunt streven naar een gezonder bosaanplant. Vlaanderen kent nauwelijks echt natuurlijk bos. Het gros is ooit aangeplant als productiebos en bestaat uit bomen van dezelfde leeftijd en soort, meestal naaldbomen of populieren. Deze monotone, homogene bossen zijn arm aan biodiversiteit en kwetsbaar voor plagen. Denk aan de letterzetter-kever die massaal fijnsparren vernietigt. Helaas ook in de Koningin Astridlaan. Met de omvorming helpen we de natuur een handje om sneller de rijkdom en de veerkracht van een natuurlijk bos te bereiken. We verwijderen een deel van de bomen om ruimte te geven aan natuurlijke, inheemse soorten om te groeien.

Invasieve exoten bestrijden

Daarnaast hebben natuurbeheerders de plicht om invasieve exoten te bestrijden. Sommige exotische soorten hebben hier immers geen natuurlijke vijanden. Ze nemen snel de overhand. Op die manier vormen ze een bedreiging voor onze inheemse boomsoorten die de concurrentie niet aankunnen. Boosdoeners van dienst zijn onder andere Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik. Inheemse soorten dragen veel meer bij aan de biodiversiteit dan uitheemse. Op een Amerikaanse eik bijvoorbeeld, leven slechts zo'n 20 andere diersoorten, terwijl dat er op onze inheemse eik wel meer dan 400 zijn.

Waar deze soorten dominant worden en inheemse soorten wegconcurreren zoals in de Koningin Astridlaan, verwijderen we ze, indien mogelijk geleidelijk aan. We halen vooral de jonge boompjes weg, maar soms moeten ook oude exemplaren er aan geloven. Enkel zo wordt de zaadzetting en de verspreiding stopgezet. Uiteraard controleren we eerst of deze bomen geen thuis vormen voor spechten, vleermuizen, eekhoorntjes of uilen. Ook hier bestaat het bos waar er momenteel aan omvormingsbeheer wordt gedaan vrijwel uitsluitend uit 100 procent Amerikaanse eiken. Zeer geleidelijk, dat duurt vele decennia, vormen we dit bos om naar een natuurlijk bos met zomereik, berk en beuk. Zo evolueert het bos zeer geleidelijk naar een natuurlijk bos. Een bos dat beter bestand is tegen een veranderd klimaat.

Natuurpunt in Bonheiden

Natuurpunt Bonheiden werkt al 40 jaar lang aan meer en betere natuur in Bonheiden. We organiseren paddenoverzet-momenten, wandelingen, cursussen, noem maar op. Sinds we hier actief zijn hebben we - samen met partners-  ervoor gezorgd dat bijna 10% van het grondgebied Bonheiden voor altijd natuur zal blijven. Er kwam daarnaast meer 65 ha nieuw bos bij. En ja: we soms grijpen we in en kappen we ook bomen, zoals ook in Krekelberg in Rijmenam is gebeurd. Voor ons is het een én-én-verhaal. Bos op heel veel plekken, maar elders ook ruimte voor open leefgebieden. Net zoals we voor onze monumenten zorgen, moeten we ook zorgen voor de natuurtypes die hier al meer dan duizend jaar aanwezig zijn, zoals heide.
We voelen ons in Bonheiden gesterkt door het hoge aantal Bonheidense families die lid zijn van ons organisatie. Niet minder dan 1 op 10 gezinnen is lid en ondersteunt ons. Het klopt dat onze communicatie nog beter kan. Daarom werken we nog deze maand aan een eigen sociale-mediakanaal waar alle Bonheidenaren ons makkelijker kunnen contacteren én op de hoogte kunnen blijven van de werking in Bonheiden-Rijmenam. 

Oproep

We doen hierbij graag een oproep aan iedereen die bedenkingen of opmerkingen heeft bij natuurherstelwerken: ga in dialoog met de Natuurpunters, met wederzijds respect voor elkaars visie. De lokale afdelingen organiseren regelmatig activiteiten, beheerdagen en wandelingen. Daarop is iedereen welkom. Voer de discussie niet op sociale media waar verschillende standpunten zelden tot meer begrip leiden. Kom mee de natuur in en geef mee vorm aan het lokale natuurbeheer. Vorm die kritische vragen om tot actief beleid, volg een cursus tot natuurgids of werk je in in de boeiende wereld van natuurbeheer.