Afbeelding
Hommelmallota, een zeldzame zweefvlieg
Jonas Mortelmans

Bos t’Ename: 5835 soorten, and counting

23 jul 2015
Categorieën
Natuurbericht
Natura 2000

In het Bos t’Ename bij Oudenaarde loopt al jaren een ambitieus inventarisatieproject. Het hele bos wordt uitgekamd, en dat voor zoveel mogelijk soortengroepen, waaronder veel insecten en andere ongewervelden. De bedoeling is om eindelijk een idee te krijgen van de totale soortenrijkdom van een bos. Als zodanig is dit een uniek project, niet enkel in Vlaanderen maar ook ver daarbuiten. De resultaten van de inventarisatie, waaraan specialisten uit binnen- en buitenland meewerken, zullen opgenomen worden in een nieuw boek. Tot voor kort werd er enkel met vrijwilligers gewerkt, maar sinds het voorjaar wordt het project “afgewerkt” door professionals, betaald door ANB.

Hoewel er al meer dan 5000 soorten van het gebied bekend zijn, en de resultaten van de voorbije maanden nog maar zeer partieel binnengekomen, werden er toch alweer heel wat nieuwe soorten opgetekend. Het ondertussen lange lijstje met nieuwe soorten voor Vlaanderen werd aangevuld met een korstmos (Waterschotstippelkorst), een dwerggaasvlieg (Coniopteryx esbenpeterseni) en een micro (Duizendknoopboegsprietmot).  Andere belangwekkende soorten die recent werden aangetroffen zijn o.a. Klein tuitmos en Samaragdmos (mossen), Moszomerkorst  en Blauwe knoopjeskorst (korstmossen), Muurkokermot, Tweebandscheutboorder, Sleedoornhangmot, Bleke ruskokermot en Donkere mospalpmot (micro-nachtvlinders), Haantjesbandzweefvlieg, Populierenwoudzwever, Hommelmallota en Krulhaarplatvoetje (zweefvliegen), Zuidelijk dwerglopertje en Arocatus roeselii (wantsen) en de Essendwergboktor (Tetrops starkii).

Intussen staat de teller op ca. 5835 soorten, en het onderzoek loopt nog volop. Uit het project kwam reeds naar voren dat het bos erg belangrijk  is voor dood-hout-gebonden soorten. De soortenlijst telt zowel een reeks zeldzame houtkevers als houtopruimende paddenstoelen, waaronder veel  hertenzwammen. Ook de hierboven vermelde Hommelmallota, een zweefvlieg die erg op een hommel lijkt, hoort bij oud bos. De larven van deze vlieg leven in rottingsholtes in loofbomen, die met water en houtmolm gevuld zijn. Voor slankpootvliegen, die graag in vochtige bossen leven, is het gebied één van de topgebieden van België.

Afbeelding
Nachtvlinderonderzoek in het Volkegembos (Steve Wullaert)

De meeste van de specialisten gebruiken specifieke valtypes, die door vrijwilligers in beurtrol om de twee weken worden geledigd. De potten met inhoud  gaan naar de specialist in kwestie, die er zijn eigen beesten uithaalt en ze onder een stereomicroscoop determineert. Daarna komt de rest van de pot (de bijvangst) terug, en dan moet die getrieerd (gesorteerd) worden : vliegen bij vliegen, bijen en wespen apart, kevers, wantsen etc.. En voor die taak zoeken we bijkomende hulp. Voor de vrijwilligers die momenteel meewerken is de massa te sorteren beesten te groot om ze nog binnen een redelijke termijn verwerkt te krijgen.

Heb je zin om mee te helpen aan het grootste inventarisatieproject van Vlaanderen?

Heb je voldoende kennis om bijv. zweefvliegen van wespen te onderscheiden, en voldoende tijd en zin om daar tijdens de rest van de zomer en de herfst  aan mee te werken ? Geef dan een seintje aan [email protected], 0474/900230. Voor alle duidelijkheid : de taak bestaat louter uit sorteren tot op orde- of familieniveau, er wordt niet gevraagd om te determineren. Het Bos t’Ename ligt in de Vlaamse Ardennen bij Oudenaarde. Als je zelf het materiaal om de maand komt ophalen en terugbrengen bieden we je verplaatsingsvergoeding aan. Als je aan de andere kant van Vlaanderen woont kan het te sorteren materiaal en andere benodigdheden ook bij je thuis bezorgd worden. Je inbreng zal uiteraard in het boek vermeld worden en je krijgt een gratis ex. En onze eeuwige dankbaarheid ! De insecten worden bewaard in een alcoholoplossing.