Afbeelding
Das (overreden)
Pieter Moysons

Drukke wegen hypothekeren terugkeer das in Vlaams-Brabant

19 mrt 2019
Categorieën
Natuurbericht
Organisatie
Zoogdieren

Na enkele decennia van afwezigheid keert de das terug naar Vlaams-Brabant. Maar door de toenemende verkeersdrukte, de versnipperde natuur en het dichte wegennetwerk belanden ze geregeld onder de wielen. Sinds maart 2018 lieten maar liefst zeven dassen er het leven. Maart is de dodelijkste periode van het jaar. Natuurpunt roept op om zwarte punten in kaart te brengen via het project Dieren onder de wielen. Zo kan de overheid dassentunnels aanleggen.

Na enkele decennia van afwezigheid komt de das op kousenvoeten Vlaams-Brabant binnen gewandeld. Steeds vaker trekken dassen vanuit de resterende kernpopulaties in Waals-Brabant en Limburg de provincie binnen om zich er opnieuw te vestigen. In 2013 werd een eerste dassenburcht ontdekt waar de dieren zich opnieuw permanent gevestigd hebben. Sindsdien houdt Natuurpunt een vinger aan de pols, met steun van de Provincie Vlaams-Brabant. De teller staat intussen op 10 bewoonde burchten. In 2018 konden vrijwilligers op meerdere plaatsen in de zuidrand van de provincie dassen filmen met behulp van cameravallen.


Terugkomst van de das gehypothekeerd door het verkeer
Maar de terugkomst van de das in Vlaams-Brabant wordt sterk gehypothekeerd door de toenemende verkeersdrukte en het dichte wegennetwerk. Tijdens hun zoektocht naar een geschikte burchtplaats doorheen het sterk versnipperde landschap, moeten dassen heel wat drukke wegen kruisen. Met alle gevolgen van dien: zo sneuvelden er sinds maart vorig jaar al zeven dieren van de prille Vlaams-Brabantse populatie in het verkeer, waarvan vier op de E40 ten oosten van Brussel en één op de E314. Beide snelwegen doorsnijden de provincie van oost naar west, terwijl de voortschrijdende verspreiding van de dassen in Vlaams-Brabant vooral zuid-noord gericht is.

De dodelijke impact van het verkeer remt de permanente vestiging en de aangroei van de populatie vermoedelijk sterk af. De kernpopulaties in Waals-Brabant en Limburg konden de laatste decennia flink groeien en de jonge dieren zwermen steeds verder uit naar andere geschikte locaties. De komende jaren kan daarom een toename in het aantal verkeersslachtoffers worden verwacht, tenzij er werk wordt gemaakt van maatregelen om dat te voorkomen.

Nood aan dassentunnels en een ontsnipperingsplan
Ooit kwamen dassen in heel Vlaanderen voor. Hoewel de soort aan een comeback bezig is, verloopt het herstel van de populatie traag. In Nederland kon de soort - doordat massaal werd ingezet op ontsnipperingsmaatregelen als dassentunnels, in combinatie met wildrasters - van de lijst met bedreigde diersoorten worden geschrapt. Als ook Vlaanderen fors zou inzetten op ontsnippering dan kunnen ook onze dassenpopulaties herstellen.

Meld dassen onder de wielen
Door verkeersslachtoffers te melden via www.dierenonderdewielen.be kan het brede publiek helpen om knelpunten op onze wegen te identificeren. Die knelpunten kunnen dan door de overheid met prioriteit worden aangepakt door bijvoorbeeld wildrasters en dassentunnels in te zetten. Maart blijkt een cruciale periode voor de dassen. Het is paringstijd en zowel vrouwtjes als mannetjes leggen langere afstanden af op zoek naar een geschikte partner, waardoor ze vaker wegen oversteken en een verhoogde kans hebben om te worden aangereden. Gewonde das gezien? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een opvangcentrum voor wilde dieren.

Afbeelding
statistiek das

In maart worden de meeste aangereden dassen gemeld. Bron: www.dierenonderdewielen.be

'Dieren onder de wielen 3' is de naam waarmee Natuurpunt communiceert rond een opdracht die ze uitvoert voor de Vlaamse overheid - Departement Omgeving: 'Registratie van faunaslachtoffers in het verkeer' (2018-2020).

Tekst: Diemer Vercayie & Griet Nijs, Natuurpunt Studie
Foto: Pieter Moysons, Natuurstudiegroep Dijleland
Video: Frederik Fluyt