Afbeelding
Wim Dirckx

Duizenden Kraanvogels trekken over ons land

10 mrt 2016
Categorieën
Natuurbericht
Vogels


Gisteren en vandaag trekken zo’n 40.000 Kraanvogels over het oosten en het centrum van ons land. De majestueuze vogels gaan van hun overwinteringsgebieden naar de broedgebieden in Noord-Europa.

Kraanvogels zijn ongeveer even groot als ooievaars, maar slanker gebouwd. Ze trekken in lange slierten in V-formaties of in rommelige groepen. Trekkende kraanvogels laten zich steevast opmerken door hun opvallend getrompetter.

Begin maart is hét moment om de massale terugtrek van Kraanvogels waar te nemen. Van hun overwintergebieden in Duitsland (Rügen), Spanje (Extramadura) en Frankrijk (Lac du Der) trekken ze naar het noordoosten. Door de ongunstige wind- en weersomstandigheden van de voorbije weken stelden ze hun doortocht wat uit.

Het gros van de vogels trok gisteren over het land. De sterke zuidoostenwind heeft ervoor gezorgd dat heel wat Kraanvogels over België geduwd werden. In totaal werden zo'n 260 vluchten ingegeven op waarnemingen.be met in totaal 41.228 Kraanvogels, waarvan uiteraard wel een aantal groepen die op verschillende plaatsen werden geteld.

Doorgaans is de trek vooral goed te bekijken in het zuidoosten van ons land en dat was het geval met de eerdere grote trekpiek tussen 22 februari en 1 maart, die ook al duizenden vogels naar het noorden stuwde. Maar dankzij de zuidoostenwind die er nu heerst, worden nu ook in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen groepen opgemerkt; 140 vogels boven Averbode Bos en Heide, 400 boven de Getevallei bij Tienen.

Afbeelding
10336681.jpg

Een sliert Kraanvogels trek gisteren in Neerpelt. (foto Patrick Schuurmans)

De Kraanvogels trekken via vaste trekroutes naar Noord-Europa, al verschuift de soort haar broedgebied naar het zuiden en wordt er tegenwoordig al in Nederland gebroed.

Voor de 'pitstops' tijdens hun trek worden ook nieuwe gebieden in Nederland en België gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de laatste jaren grotere aantallen over ons land trekken.

Uitkijken geblazen als je dit spectaculair natuurfenomeen wil meepikken dus! Bekijk hier de dagelijkse doortrek van kraanvogels over België sinds 25 februari.

Tekst: Gerald Driessens, Natuurpunt Studie
Foto: Wim Dirckx & Patrick Schuurmans