Afbeelding
ENB Sint-Elisabeth Wateronderzoek en wandeling Resterheide juni 2018
Karina Lemmens-De Wyngaert

ENB Sint-Elisabeth : wateronderzoek en wandeling op Resterheide, juni 2018

23 jun 2018
Categorieën
Natuurbericht
Natuurbeleving
Water

Kinderen Sint – Elisabeth spotten unieke fauna en flora op Resterheide

Op vrijdag, 15 juni werden de leerlingen van Basisaanbod 5 uit de Sint – Elisabethschool weer verwacht voor een leerrijke namiddag op Resterheide.

Op het programma stonden 2 activiteiten: een wateronderzoek in de plaatselijke poel en een belevingstocht onder leiding van gids Theo, beheerder van het domein en Liselotte van Educatief Natuurbeheer. Daarnaast kwamen Jan Hendrikx en Hugo, vrijwilligers van natuurpunt, ons ook nog helpen.

We startten met het wateronderzoek, waarbij de kinderen met behulp van schepnetten, waterdiertjes probeerden te verzamelen in een bakje. Aan de hand van een determinatietabel zochten we op over welke soort het ging. We vingen ruggezwemmers, waterkevers, nimfen van waterjuffers, kleine salamanders en zelfs een Amerikaanse hondsvis. Een klein, invasief visje dat hier eigenlijk niet thuishoort. Gelukkig vangt het ijsvogeltje dit visje weg. Aan de hand van de gevangen soorten, controleerden we de zuiverheid van het water. De waterkwaliteit bleek zeer goed te zijn. Vandaar ook het rijke waterleven in deze poel.

Groot was onze verbazing toen we enkele rugstreeppadjes ontdekten. Een eerder zeldzame pad in Vlaanderen, maar steeds meer voorkomend in dit heidegebied. Het natuurbeheer werpt dus zeker zijn vruchten af. We ontdekten ook een opvallend rode libel, nl. de vuurlibel. Oprukkend vanuit Zuid-Europa omwille van de klimaatopwarming. We leerden weer erg veel bij.

Na een klein uurtje gingen we op wandel voor de gidsing. We stapten door de heide en stapten door naar een achterliggend gebied: de Heerengracht. In dit gebied graasden een 4-tal Schotse Hooglanders die mee de heidevlakte helpen open houden. Sinds een 2-tal weken loopt er zelfs een mooi kalfje bij. De kinderen vonden het heel erg leuk om te zien. Ook hier kregen we weer een hele deskundige uitleg. In dit natuurgebiedje ontdekten we verder veel verschillende vlindersoorten, een massa libellen en waterjuffers. Tenslotte leerden we het verschil kennen tussen kruipende brem en stekelbrem.

Het werd een erg boeiende en leerrijke dag. Een hele dikke merci aan Theo, Jan, Hugo en Liselotte die ons zeer deskundig bijstonden met raad en daad.

We kijken al reikhalzend uit naar een nieuw werkjaar, waarin we weer samen op weg mogen gaan met onze “natuurpuntvrienden.”

Meester Jochen en de kinderen uit BA5

Ons fotoalbum