Afbeelding
Wim Dirckx

Europese bevers blijven partner trouw

26 mrt 2015
Categorieën
Natuurbericht
Natura 2000
Zoogdieren


Koppeltjes van de Europese bever blijven hun hele leven samen en zijn ook bijzonder trouw, zo blijkt uit een onderzoek aan de Karelsuniversiteit in Praag. Deze manier van voortplanten staat haaks op die van de Noord-Amerikaanse Bever, maar lijkt wel zijn vruchten af te werpen.

Dieren zijn doorgaans niet van het trouwe type. Slechts 5% van alle diersoorten blijft samen voor het leven, maar zelfs zij rijden niet zelden een scheve schaats. Toch toont onderzoek aan de Karelsuniversiteit in Praag nu aan dat Europese beverkoppeltjes hun hele leven bij elkaar blijven, en dat ze nooit paren met andere dieren.

De Noord-Amerikaanse bever is daarentegen niet vies van een slippertje. Hoewel hij over het algemeen goed lijkt op zijn Europese neefje, is zijn paargedrag opvallend anders. Onderzoekers ontdekten namelijk al in 2008 dat er in ongeveer 50% van de Noord-Amerikaanse bevernesten jongen aanwezig zijn die niet verwant zijn aan de ‘wettige vader’. Het verschil in gedrag tussen beide soorten kan mogelijk verklaard worden door de sociale gewoonten van de Noord-Amerikaanse bever. Zo is hij minder agressief dan zijn Europese evenknie, en leven de dieren in bepaalde gebieden veel dichter bij elkaar.

Beide manieren hebben zo hun voordelen. Zo verkleint monogamie het risico op overdracht van parasieten en zorgt het ervoor dat partners elkaar minder snel in de steek laten. Vrouwtjes die er meerdere partners op nahouden kunnen dan weer paren met mannetjes die gezonder zijn dan hun vaste partner, waardoor het nageslacht beschikt over betere genen.

Toch lijkt de hondstrouwe aanpak van de Europese bever te werken. Hoewel het knaagdier in Vlaanderen al uitstierf in 1848, dook hij in 2000 opnieuw op. Ondertussen leeft er al enkele jaren een populatie in de buurt van Leuven en in de Grensmaas, en is de bever van daaruit ook in de rest van Vlaanderen aan een opmars bezig.

Tekst: Ewout Lauwers, Natuurpunt

Lees meer over onze trouwe bever