Europese doelen veraf: oplossing dichtbij?

Brussel, 2 oktober 2015 – Vandaag presenteert de Europese Commissie de resultaten van de tussentijdse evaluatie van de Europese biodiversiteitsstrategie voor 2020. Sinds 2011 is er geen enkele vooruitgang gemaakt in het stoppen van de achteruitgang van de natuur in Europa. De ecosystemen en de soorten van bij ons blijven dus teruglopen. De belangrijkste oorzaken zijn stadsuitbreiding, infrastructuur, intensieve landbouw, bosbouw, visserij en een onvoldoende toepassing van de beschermingsmaatregelen uit de vogel en habitatrichtlijn.
De Europese biodiversiteitsstrategie werd goedgekeurd door alle lidstaten in 2011 met als doel de achteruitgang van de Europese natuur te stoppen tegen 2020. Ze omvat 6 grote objectieven: (1) Volledige toepassing door de lidstaten van de Europese regels voor de natuur, de zogenaamde ‘Vogel en Habitat richtlijnen’, die de basis vormen voor het netwerk van beschermde natuurgebieden Natura 2000; (2) Betere bescherming en restauratie van ecosystemen; (3) Een duurzamere land- en bosbouw; (4) Beter beheer van de vispopulaties en het mariene milieu; (5) Betere controle van invasieve soorten; (6) Een grotere Europese bijdrage aan het beschermen van de biodiversiteit in de wereld. Voor 5 van de 6 objectieven, was de vooruitgang onvoldoende om deze objectieven te halen tegen 2020. Pijnpunt blijft het gebrek aan politieke wil bij de meeste van de lidstaten om echte oplossingen te installeren die de achteruitgang van de natuur in Europa tegengaan.
Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt : “Nog altijd gaan dieren en planten in snel tempo achteruit, in Europa én in Vlaanderen. We kennen de problemen, maar ook de oplossing: de twee belangrijkste Europese natuurwetten (de Vogel- en Habitatrichtlijnen). Die staan vandaag onder druk. 520.000 Europeanen steunen onze vraag om ze niet uit te hollen, maar wel sneller en beter uit te voeren.”
Nochtans, waar en wanneer de regels van de Vogel en Habitat richtlijnen goed worden toegepast, blijkt dat de staat van vele soorten en ecosystemen verbetert in Europa. Dat is het geval, onder meer, voor de bruine beer, de bever en de otter. Het Natura 2000 netwerk, dat ondertussen bijna een vijfde van het Europese continent inneemt, beschermt niet alleen deze natuurlijke fauna en flora, het biedt ook aanzienlijke voordelen aan mens en economie.
Antoine Lebrun, directeur van WWF-België: “De conclusies van deze tussentijdse evaluatie van de Europese Biodiversiteitsstrategie zijn duidelijk: de Europese landen moeten de handen uit de mouwen steken om de achteruitgang van de wilde natuur te stoppen. Het bewustzijn neemt toe dat die natuur een schat is die we moeten koesteren en zonder de welke we niet kunnen overleven. Eén van de prioriteiten is het implementeren en voldoende financieren van het Natura 2000 netwerk op heel het continent. De Europese Commissie evalueert nu de mogelijkheid om de Vogel en Habitat richtlijnen te herzien. Voor ons is een herziening niet aan de orde maar vooral een betere toepassing en financiering.”
Belgische en Europese burgers willen een gezonde wilde natuur
Tussen mei en juli 2015 bevroeg de Europese Commissie haar burgers over het Natura 2000 netwerk en de eventuele noodzaak om de Vogel en Habitat richtlijnen te herzien. De ngo’s hebben massaal het publiek gemobiliseerd om aan deze consultatie deel te nemen met als resultaat een historisch record: meer dan 520.000 mensen, waar onder 40.000 Belgen hebben verklaard dat de wilde natuur belangrijk is voor hen en dat de huidige regelgeving volstaat.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week