Afbeelding
Rollin Verlinde

Gezocht: onderdak voor vleermuizen

16 jun 2023
Categorieën
Natuurbericht
Vleermuizen
Zoogdieren

Een filmpje gericht aan de beheerders van historische gebouwen met grote zolders, en extra subsidies: daarmee wil het Agentschap Natuur en Bos (ANB) voor meer veilig onderdak zorgen voor onze inheemse vleermuizen. Dat is meer dan nodig, want de bedreigingen voor deze kwetsbare en beschermde diergroep stapelen zich op: minder insecten, minder vliegroutes in de vorm van dreven, hagen en houtkanten, meer verkeer, meer windturbines, meer lichtvervuiling, enzovoort… Niet dat vleermuizen geen andere, of meer natuurlijke opties hebben voor hun verblijfplaats, zoals oude bomen met holten, of grotten, maar ook die staan onder druk. Tegelijk wordt meer en meer duidelijk dat vleermuizen een belangrijke ecologische rol vervullen, bij ons als predatoren van insecten, en in de tropen ook als bestuivers van belangrijke voedselgewassen. Tijd voor actie dus, en daarbij geldt, zoals gewoonlijk…

Samenwerking loont

Bij het beschermen en geschikt houden van zo’n historische zolder voor vleermuizen, zijn al snel heel wat partners betrokken: vaak zijn het bijvoorbeeld de monumentenwachters van de Dienst Monumentenwacht die de aanwezigheid van vleermuizen vaststellen. Meestal is dat via de vondst van sporen, zoals uitwerpselen. Vleermuizen zitten op zolders immers niet altijd zichtbaar, maar weggekropen tussen de balken of de muren. De monumentenwachters melden de vondst dan via het waarnemingenplatform waarnemingen.be, waarna bijvoorbeeld vrijwilligers van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, of een medewerker van een Regionaal Landschap terplekke kan gaan om de soort vast te stellen, en eventueel een idee te krijgen van de aantallen. Vervolgens is het aan de beheerder van de zolder -zoals een kerkfabriek, een openbaar bestuur of een private eigenaar- om de nodige maatregelen te nemen om het samenleven met de diertjes in goede banen te leiden. Zo zijn bijvoorbeeld de monumentverlichting of de behandeling van het gebinte tegen aantastingen aandachtspunten. Nog een vaak gesignaleerd probleem is bijvoorbeeld dat vleermuizen niet alleen de zolder bewonen, maar geregeld ook -onbedoeld uiteraard- de bewoonde of publieke ruimtes van het gebouw binnenvliegen. Meestal is dat makkelijk te vermijden, maar het vraagt een deskundig oog om te weten waar welke ingrepen daarvoor nodig zijn. Als daar ook nog eens kosten komen bij kijken, kan het ANB over de brug komen met subsidies. Voor de opmaak van zo’n aanvraagdossier kun je dan bijvoorbeeld terecht bij een Regionaal Landschap.

Oproep

Ben je zelf eigenaar van een historisch gebouw met een grote, ongebruikte zolderruimte? Heb je een vermoeden dat er vleermuizen huizen? Dan kun je je vondst melden via www.waarnemingen.be, via Natuurpunt of via het Regionaal Landschap in jouw regio. Ben je als bouwheer, aannemer of architect betrokken bij werken aan een grote historische zolder? Bekijk dan zeker even het filmpje en neem contact met een deskundige, ze helpen je graag verder!

Meer over de subsidies van het Agentschap Natuur en Bos vind je hier

Hier vind je ook het filmpje.

Mee vleermuizen spotten deze zomer? Volg de pagina van Natuurpunt en check de activiteiten op de Europese Nacht van de Vleermuis eind augustus.

Tekst: Bob Vandendriessche (Regionaal Landschap Houtland & Polders), Vleermuizenwerkgroep Natuurpunt, Patrick Declercq (Monumentenwacht West-Vlaanderen)
Foto: Kolonie ingekorven vleermuizen - Rollin Verlinde (beeld uit film ANB)

https://www.monumentenwacht.be/publicaties/vleermuizen-op-kerkzolders