Het Romeins grafveld van Ursel-Konijntje bedreigd!

22 mrt 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Het Keigatbos is een eeuwenoud bosgebied op de grens van Zomergem, Ursel en Oostwinkel. En eeuwenoud, dat mag je ook letterlijk nemen: op heel wat plaatsen zijn sporen en relicten bewaard van een lang verleden – soms zichtbaar, zoals de veldvijver van het Pastershuyzekensbos (Oostwinkel), maar evengoed onzichtbaar verborgen in de grond, zoals het grote prehistorisch en Romeins grafveld van Konijntje (Ursel). Dat grafveld werd in de jaren '80 ontdekt door archeologen van de Universiteit Gent en slechts voor een klein stukje opgegraven. 

Sinds enkele weken hangt echter een gele affiche aan die akker in Konijntje, op de plaats waar zich het Romeins gedeelte van het grafveld bevindt. Men wenst daar grondwerken uit te voeren, waarbij er behoorlijk wordt gegraven. Als de aangevraagde werken worden uitgevoerd, is de archeologische site onherroepelijk verloren. En met die informatie dreigt ook een deeltje van ons collectief verleden verloren te gaan, een stukje van onze identiteit.

Daarom roepen wij op aan het college van Burgemeester en Schepenen van Aalter om de aanvraag te weigeren. U kan hierbij een handje helpen door bezwaar in te dienen op het omgevingsloket. Bezwaar indienen kan tot 31/03, door te klikken op volgende link:

https://omgevingsloketpubliek.omgeving.vlaanderen.be/#openbaaronderzoek/projectuuid=QMyH8eFRSASHXWnvtk1nYw (project 2023010918)

Meer info over de site kan je onder meer vinden op:

https://www.appeltjes-meetjesland.be/pdf/Appeltjes-van-het-Meetjesland-42-1991.pdf

https://www.onroerenderfgoed.be/archeologische-fietstocht-aalter

https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/163/626/RUG01-002163626_2014_0001_AC.pdf

 

Foto: opgraving van een prehistorische grafheuvel op het aanpalende perceel, in 1987. Foto: UGent, vakgroep archeologie