Afbeelding
Roland François

Hoogbejaarde Zilvermeeuw bezoekt Oostende

26 feb 2015
Categorieën
Natuurbericht
Natura 2000
Vogels

Oud worden. Het is niet veel vogels gegeven. Maar nu en dan piekt er eentje bovenuit. Ouderdomsdekens. Overlevers. Grijsaards. 

In Nederland wordt er nogal wat onderzoek gedaan op meeuwen. Hierbij worden meeuwen vaak voorzien van kleurringen aan de poten. Handig, want door de combinatie van de kleuren en de cijfer-/lettercode die op deze ringen staat, kunnen vogelspotters vanop afstand elke meeuw individueel herkennen. Op 7 juli 1986 werd in een meeuwenkolonie in Nederlandse Schoorl een zilvermeeuwkuiken voorzien van een witte kleurring (met de letter A) aan de linkerpoot en een groene kleurring (met de letter L) aan de rechter. Door deze kleurringen kon de Zilvermeeuw WAGL van dan af worden opgevolgd.

Roland François gaat al jaren fervent op zoek naar gekleurringde meeuwen. Op 28 december 1986 kwam hij WAGL voor het eerst tegen in de haven van Oostende. Daarna verdween deze meeuw een hele poos, maar op 14 februari 2003 deed ze opnieuw de haven van Oostende aan. WAGL zat toen al in haar 16ste levensjaar. Maar het werd nog opmerkelijker. Nadat deze ouderling op 17 januari 2015 nog was gespot aan de pier van IJmuiden (Nederland), liep Roland ze weer tegen het lijf op 25 januari 2015, opnieuw in Oostende. Op 18 februari 2015 verbleef deze ouderdomsdeken nog steeds in Oostende. Het beest is nu bijna 29 en is met 10.453 dagen op de teller een heuse ouderdomsdeken onder de Zilvermeeuwen. Sinds de ringdag werd WAGL al 68 keer opgemerkt door aandachtige meeuwenspotters, o.a. op de Nederlandse Waddeneilanden Griend en Vlieland, het strand van IJmuiden en de Maasvlakte. Dr. Kees Camphuysen laat weten dat er in Nederland slechts één ouder exemplaar rondvliegt. Voor zover bekend zou de oudste Zilvermeeuw ooit een leeftijd van 36 jaar hebben bereikt. Op de tweede plek volgt een ex. van 34 jaar en 10 maanden; de derde plek wordt ingenomen door een Zilver van 33 jaar en 10 maanden.

Bij Zilvermeeuwen treedt er onder de volwassen exemplaren een jaarlijkse sterfte op van ongeveer 12%. Onder jonge vogels ligt die jaarlijkse sterfte nog een pak hoger. Een krasse knar dus, die WAGL, maar de alleroudste der Belgische Zilvermeeuwen is hij niet. Die eer gaat naar H29149, een Zilvermeeuw die op 7 januari 1979 werd geringd in Turnhout. Op basis van verenkleedkenmerken kon worden bepaald dat deze vogel een derdejaars was. Op 12 december 2007 dook deze meeuw opnieuw op op het stort van Mont-Saint-Guibert en ging met ruim 30 jaar de boeken in als de oudste Zilvermeeuw die ooit ons land heeft aangedaan. Nog een leukerd is  de Zilvermeeuw die als pullus in Nederland werd geringd op 14 juli 1972 en die op 15 mei 2002 door een getrainde valk werd geslagen, op dag 10.897 van haar leven, net iets ouder dan WAGL dus.

Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie en Serge Allein (met dank aan Kees Camphuysen, Roland François, Eric Stienen en Didier Vangeluwe)

Foto: Roland François

Op de hoogte blijven van al het vogelnieuws? Abonneer je op de vogel.flits