Afbeelding
Iwan Lewylle

Is het een hond of is het een wolf?

15 apr 2015
Categorieën
Natuurbericht
Zoogdieren


Ophef, roering en ook wel een beetje consternatie in de Oost-Vlaamse gemeente Kluisbergen.Twee weken geleden doken getuigenissen op over een wolf. Op zondagavond 12 april slaagde Valerie Vanden Berghe erin het dier vanuit haar wagen te filmen. Experts uit binnen- en buitenland buigen zich over de vraag of het om een uit de kluiten gewassen hond, dan wel om een wolf gaat. Maar hoe kan je het verschil zien?

Uitzicht

De vacht van een wolf varieert van beige tot rossig bruin en gaat geleidelijk over in een grijzige bovenkant en een donkerder zadel. Maar er zijn ook heel wat honden die dat kleurenpalet hebben. Een belangrijk verschil is de vorm van de rug: de rug van de wolf is recht, terwijl de rug van een Duitse herder of een husky naar achteren afloopt. Een opvallend kenmerk van Europese wolven is het witte maskertje rondom de mond, maar niet op de neus. Maar ook dat is in de drie draaibewegingen van de kop in het filmpje onvoldoende zichtbaar. De kop van een wolf is iets forser en breder dan die van een hond. Daardoor staan de oren iets verder uit elkaar dan bij een hond. Op basis van de eerder vage videobeelden is dat moeilijk uit te maken. Qua grootte is de wolf ook wat imposanter dan de meeste hondenrassen: de kopromplengte van een wolf is groter dan 1 meter, de schouderhoogte 70 tot 80 centimeter. Het gewicht van een vrouwtje bedraagt 30 tot 35 kg, dat van een mannetje 40 tot 50 kg.

De staart is dik behaard en hangt recht naar beneden. Bij poolhonden staat de staart tijdens het lopen naar boven gekruld, tenzij ze onder stress staan of angstig zijn. Aangezien het dier in Kluisbergen gevolgd werd door een wagen is dat laatste zeker niet uit te sluiten.

Gedrag

Terwijl een hond door zijn overschot aan energie hier en daar rondsnuffelt, hanteert een wolf een veel directere methode om van punt A naar B te lopen. Toch is het zo dat honden als ze lange tijd niet gegeten hebben, zoals het geval is bij ontsnapte honden, na verloop van tijd spaarzamer gaan omspringen met hun energie en ook een directere wandelpas gaan hanteren.

De wandelpas van het dier in Kluisbergen lijkt in de richting van een wolf te neigen. Wat dan weer tegen die piste spreekt is het gegeven dat het dier al twee weken op dezelfde plek zou vertoeven. Een jong dier dat op zoek is naar nieuw leefgebied legt honderden kilometers per dag af.

Een ding mag duidelijk zijn in de hele kwestie: het verschil tussen een wolf en een hond zien is geen eenvoudige zaak. Tel daar dan nog bij dat er ook heel wat wolfshonden zijn, die vrijwel alle uiterlijke kenmerken van een wolf hebben, en dan weet je dat het lastig wordt om op basis van videobeelden tot een definitief oordeel te komen.

Sporen

Een pootafdruk van een wolf lijkt op die van de hond, is 8 tot 10 cm lang, meer ovaal (rond bij hond), waarbij er meer ruimte tussen de tenen is. De nagels zijn scherper bij wolven. Het spoor (de opeenvolging van pootafdrukken) kan een idee geven of het over hond of wolf gaat door het gedrag. Een spoor dat zigzaggend over de weg gaat en vaak wisselt van stap naar draf of galop wijst op een hond. Een spoor dat recht loopt wijst op wolf. In Zweden zeggen ze dat je een spoor minimum 3 km moet volgen om zeker te zijn over dat gedrag. En eigenlijk kan dat alleen in de sneeuw. Een hond die naast een fiets of jogger loopt zal trouwens hetzelfde spoor achterlaten als een wolf. Bandensporen of voetstappen kunnen dat uitsluiten.

De meest waterdichte methode om de ware identiteit van de Kluisbergse wolf, hond of wolfhond te achterhalen, is een specifieke vorm van sporenonderzoek. Door het DNA van haren of keutels te onderzoeken, komen we niet alleen te weten of het echt om een wolf gaat of niet, maar ook van welke populatie hij afstamt.

Heb je een (mogelijke) wolf gezien? Maak dan zeker een foto of filmpje en stuur het naar [email protected].

Wordt vervolgd...

Tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt
Foto: Iwan Lewylle
Filmbeelden: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150413_01628738
Meer info: http://www.wolveninnederland.nl/wolven/wolf-zien-of-gezien