Afbeelding
GBIF
GBIF

Jouw waarneming helpt bij internationaal biodiversiteitsonderzoek

29 sep 2020
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Onderzoek


Steeds meer natuurwaarnemingen van burgers vinden hun weg naar de internationale biodiversiteitsdatabase van de ‘Global Biodiversity Information Facility’ (GBIF). Zo dragen burgers bij aan het in kaart brengen én hopelijk ook het in stand houden van de biodiversiteit van onze planeet. Recent werd  weer een grote stap gezet door miljoenen waarnemingen toe te voegen uit de online portaalfamilie Observation.org (waartoe ook Waarnemingen.be behoort) van over heel de wereld met gevalideerde foto’s.

Zoveel te meer waarnemingen, zoveel te beter

Waarnemingen doen is niet alleen een fijne manier om zelf een overzicht te behouden van wat je wanneer gezien hebt. Ook voor de wetenschap zijn deze gegevens bijzonder waardevol en ze worden zowel voor binnenlands als internationaal onderzoek gebruikt. Om dat laatste te vergemakkelijken worden waarnemingen toegevoegd aan het wereldwijde biodiversiteitsplatform GBIF.

Waarnemingen voor internationaal onderzoek

Natuurpunt verzorgde, met steun van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), tot nu toe de publicatie van 10 datasets op het GBIF platform, goed voor18 miljoen gegevens, de helft van alle beschikbare Belgische data op GBIF. Met uitzondering van de exotendata die op puntniveau gepubliceerd worden, worden de data op 5x5 km-schaal beschikbaar gesteld. Deze gegevens worden druk gebruikt binnen internationaal onderzoek want ze werden al geciteerd in 137 wetenschappelijke publicaties. Zo worden ze ook gebruikt om bijvoorbeeld de verspreiding van invasieve exoten te modelleren. 


Afbeelding
infographic GBIF

Vorige maand stroomde ook internationale data van moederportaal Observation.org door naar GBIF; in totaal bijna veertig miljoen gevalideerde waarnemingen. Iedereen die met een waarnemingen-account al eens gegevens uit het buitenland invoerde, heeft hieraan bijgedragen! De Observation.org dataset is daarmee de derde grootste dataset op GBIF. De combinatie van de Nederlandse, Vlaamse en andere internationale gegevens bedraagt 58 miljoen gegevens.

Waarnemingen met bewijsmateriaal

Niet alleen waarnemingen werden toegevoegd. De Observation.org dataset op GBIF werd verrijkt met meer dan vijf miljoen gevalideerde foto’s. Deze foto’s dienen als bewijsmateriaal, en verhogen daarmee de kwaliteit van de dataset. Ze bevatten ook een schat aan nog niet ontgonnen informatie over interacties tussen soorten. Waarnemingen op Observation.org – en gelieerde subsites als Waarnemingen.be – doorlopen een uitvoerig validatieproces. Beeldherkenning, statistiek en het oordeel van experts worden ingezet om te bepalen of een waarneming juist is. Daardoor is de betrouwbaarheid van de dataset zeer hoog.


Afbeelding
kaart akkerhommel GBIF


De hoge dichtheid aan waarnemingen in Vlaanderen laat zich aflezen uit deze verspreidingskaart, in dit geval voor Akkerhommel (bron: GBIF).

GBIF groeit jaar met miljoenen waarnemingen per jaar

Observation.org wordt steeds groter, met negen miljoen gevalideerde waarnemingen in 2019. Deze nieuwe waarnemingen stromen met regelmatige updates naar GBIF door, waardoor de dataset jaarlijks met miljoenen nieuwe waarnemingen groeit. Doordat het invoeren en valideren van waarnemingen op Observation.org een vlot proces is, is het platform bij uitstek geschikt voor het signaleren van nieuwe trends, zoals het vroeg opsporen van schadelijke invasieve exoten en het volgen van de veranderende verspreiding van soorten door klimaatverandering. Hierdoor voorziet Observation.org onderzoekers wereldwijd van waardevolle informatie met betrekking tot beleid, beheer en bescherming van soorten.

Tekst: Aangepast op basis van bericht Nature Today door Kristijn Swinnen