Afbeelding
Paul Wouters/Marianne Horemans

Junikevers vliegen massaal uit

13 jul 2015
Categorieën
Natuurbericht
Insecten en ongewervelden

De voorbije weken liepen bij  Natuurpunt veel vragen binnen over insecten die bij valavond massaal beginnen te zwermen. Hommels? Late meikevers? Nee, het zijn junikevers. Dit kleine broertje van de meikever is dit jaar in groten getale aanwezig.

Net als de meikever behoort de junikever tot de familie van de bladsprietkevers, een naam die verwijst naar hun opvallende voelsprieten. Junikevers zijn kleiner dan meikevers, lichter bruin en hebben een meer uitgesproken beharing.

Zoals hun naam doet vermoeden, zijn junikevers later op het jaar actief dan meikevers. Vanaf begin juni liepen de meldingen op www.waarnemingen.be vlot binnen, vanaf half juni gaat het vaak om hoge aantallen. Net zoals de meikever is de junikever vooral in de schemering actief. Bij valavond vliegen ze uit. Junikevers vertonen zwermgedrag: bij hoge boomtoppen vliegen ze rond om partners te vinden. Maar ook andere hoge objecten, zoals elektriciteitspalen en dakgoten, doen dienst als ontmoetingsplaatsen. Als een vrouwtje dan een mannetje te pakken heeft, laat het koppeltje zich gewoon uit de lucht vallen.

Junikevers zijn geen insecten om schrik van te hebben. Hun brommende vlucht doet mensen soms schrikken, maar de beestjes kunnen niet steken, noch bijten. De volwassen kevers leven vooral van loofbladeren, In tegenstelling tot meikevers komen junikevers nauwelijks op licht af.

Afbeelding
junikever_ba_3.jpg

(foto: Paul Wouters & Marianne Horemans)

Desondanks staat de junikever wel als een ‘schadelijke’ soort bekend. Dat komt vooral omdat de larven, die ook engerlingen genoemd worden, ondergronds leven en daar aan plantenwortels kunnen knagen. Gezien de hoge dichtheden waarin ze kunnen voorkomen, kan dat leiden tot schade aan gazons. De ontwikkeling van ei tot volwassen kever duurt meer dan twee jaar.

Tekst: Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie
Foto: Paul Wouters & Marianne Horemans