Afbeelding
Leeuwenhof Natuurpunt

Karpersterfte om onbekende reden in Leeuwenhof (Gent)

3 jul 2015
Categorieën
Natuurbericht

Deze week werden in het natuurgebied Leeuwenhof (Gent) dode karpers aangetroffen. Een zuurstofgebrek of vervuiling werden door onderzoekers al uitgesloten als oorzaak. Mogelijk is er een karpervirus dat vooral de oudere dieren treft. Maar de ware oorzaak is nog niet bekend. Om de verdere verspreiding van het probleem te voorkomen, wordt opgeroepen de vissen zeker niet te vangen en te verplaatsen. 

Opmerkelijk is dat de sterfte vooral oudere karpers treft. Jonge vissen doen het goed en ook andere vissoorten ondervinden geen problemen. Medewerkers van Universiteit Gent en Sportvisserij Vlaanderen hebben staalnames gedaan. Daaruit blijkt dat het water, zowel wat temperatuur als zuurstofgehalte betreft, in orde is. De Provinciale Visserijcommissie Oost-Vlaanderen is op de hoogte en gaat op plaatsbezoek om het probleem verder te onderzoeken. Mogelijk gaat het om een karpervirus, of over een vergiftiging door blauwwieren.

Uit voorzorg is een zuurstofpomp geplaatst, maar omdat het om een ziekte gaat, heeft dat waarschijnlijk geen effect op de zieke dieren. Het afvangen en verplaatsen van de dieren is ten stelligste af te raden: dan zou de onbekende ziekte zich verder kunnen verspreiden.

Natuurpunt roept op om voorlopig geen karpers meer uit te zetten om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ondertussen onderzoekt Natuurpunt hoe de dode vissen verwijderd kunnen worden zonder de rest van het natuurgebied te zeer te verstoren, midden in het broedseizoen.