Kerst 2011 kleurt donkergroen

25 dec 2011
Categorieën
Natuurbericht
Studie

Met temperaturen die bijna 10°C bedragen is alle hoop op een witte kerst dit jaar vervlogen. De meeste amfibieën, egels, vleermuizen, citroenvlinders, … bevinden zich traditioneel in een diepe winterslaap. Of toch niet? De voorbije week was er nog opvallend veel activiteit in de Vlaamse natuur. Van zingende Grote lijsters tot rondkruipende egels.

Vleermuizen vatten hun winterslaap traditioneel aan in oktober-november, bij de intrede van de vorst. De zachte decembertemperaturen zorgen er echter voor dat een soort als de Gewone dwergvleermuis toch nog steeds actief is. Tijdens een avondje inventariseren werden in Merelbeke op 22 december 4 foeragerende exemplaren van de Gewone dwergvleermuis waargenomen. Dat is op z’n minst uitzonderlijk!

Voor die vleermuis valt er op zachte winteravonden toch nog voldoende voedsel te vinden. Naast wintermuggen fladderen er ook nog bijzonder veel nachtvlinders rond. Dat Grote en Kleine wintervlinder nog actief zijn, is normaal. Pas bij sterke vorst en sneeuwval zal er aan hun vliegperiode een einde komen. Ook de Zwartvlekwinteruil kan je, zolang het niet vriest, s’avonds tegenkomen, tot in de maand maart (misschien wel op je vetbollen!). Herfstsoorten zoals Geelbruine herfstuil en Zwarte herfstspinner, die normaal in november hun vliegtijd beëindigen, werden pas nog waargenomen. Zachte wintertemperaturen brengen lentesoorten duidelijk in de war. Zo werden deze week al Nunvlinder, Perentak en Tweestreepvoorjaarsuil gemeld, enkele maanden vroeger dan normaal!

 

Dagvlinders die een winterslaap houden, blijken nog niet al te diep in slaap. De voorbije dagen werden op de online invoerportaalsite waarnemingen.be nog diverse meldingen van Dagpauwogen ingevoerd. Op 12 december fladderden er nog 2 Atalanta’s rond. Of die nog veel voedsel vinden, is een andere vraag. Hoewel er dagelijks nog bloeiende planten gemeld worden (zoals Paarse dovenetel), zijn nectarplanten toch uitgebloeid. Wel werd pas ontluikend Speenkruid waargenomen; de voorjaarsbloeiers lijken er op tijd bij.

Kastanjeboleet (foto: Leo Janssen)

Ook paddenstoelliefhebbers kunnen hun hart nog ophalen. Paddenstoelwerkgroepen die de voorbije week op stap gingen, kregen zonder veel problemen nog 60 soorten op hun excursielijstje. Opmerkelijk is dat symbionten zoals Leverkleurige melkzwam en Kastanjeboleet nog gevonden worden. Ook zeldzame soorten, van Gewoon varkensoor tot Mosschelpje, kan je nog tegenkomen.

 

Tekst:
Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie Foto's: Leo Janssen