Afbeelding
werkdag in Park 58
Catherine Matthys

Knokke-Heist investeert in de heraanleg en ontharding van Park 58  

22 mrt 2024
Categorieën
Lokaal nieuws

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, bevoegd voor het onderhoud van de verharde paden en het aangeplante plantsoen van het natuurreservaat Park 58 investeert bijna 450 000 € in de ontharding van 1600 m², heraanleg van de trappenstructuur met helling en aanpassingswerken aan de toegangen. De werken zijn voorzien voor het najaar van 2024 na aanstelling van de aannemer.  

Afbeelding
Park 58

Natuurpunt Knokke-Heist

 

Park 58: een korte geschiedenis  
Park 58 is een natuurreservaat in Duinbergen dat zijn naam dankt aan de wereldexpo van 1958 waarbij een deel van het duingebied werd ingericht als park. In 1987 startten plaatselijke verenigingen met natuurbehoudwerken. Deze werken resulteerden in een beheersovereenkomst tussen Natuurpunt Knokke-Heist en het gemeenbestuur waarbij Natuurpunt instaat voor het beheer van de duingraslanden en struwelen, terwijl de gemeente instaat voor het onderhoud van de verharde paden en het aangeplante plantsoen. Het natuurbeheerplan zoals goedgekeurd in het ministerieel besluit van 16 december 2019 stelt dat de bestaande verharding moet afgeslankt worden.  

1600 m² ontharding  
€ 449 619,90 excl. btw wordt uitgetrokken voor de werkzaamheden. Momenteel worden de werken voorzien voor de periode van 16 september 2024 t.e.m. 15 december 2024. De opdracht moet echter nog gegund worden via een openbare procedure dus deze data kunnen nog wijzigen afhankelijk van de aannemer. Het gemeentebestuur houdt zijn inwoners op de hoogte via de gekende kanalen.  

Afbeelding
Park 58

Natuurpunt Knokke-Heist

Wat staat er op het programma?  
•   De huidige wandelpaden in asfalt bevinden zich in slechte staat. Alle asfalt wordt verwijderd, waarna de lus en de paden naar de drie ingangen worden heraangelegd in beton. Op deze manier wordt de toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking, kinderwagens en onderhoudsvoertuigen geoptimaliseerd. De overige paden worden niet aangelegd en zullen zandstroken blijven. Hier zal de vegetatie op termijn opnieuw floreren. De totale verharde oppervlakte wordt zo van 3900 m² teruggebracht naar 2300 m². Tijdens de werken wordt maximaal rekening gehouden met de unieke aanwezige natuur.  

Afbeelding
Park 58

Natuurpunt Knokke-Heist

 

De pergola blijft behouden. De bestaande trappen aan de kant Elizabetlaan worden echter opnieuw aangelegd met een betonstructuur en bijhorende helling in glad, ontkist beton om de toegankelijkheid voor personen met een beperking te optimaliseren.  

•   Algemeen zullen ook aanpassingswerken aan de toegangen Elizabetlaan en Arcadelaan worden uitgevoerd.