Afbeelding

Narwal gevonden in Schelde

28 apr 2016
Categorieën
Natuurbericht
Strand en zee
Zoogdieren


Gisterenavond is in de Schelde, aan de sluis van Wintam (bij Bornem), een narwal gevonden. Het is de eerste keer voor België. Het zeezoogdier met slagtand leeft normaal in het Noordpoolgebied.

In België is er nog nooit een narwal gerapporteerd, in Nederland is er één geval bekend uit 1912, in de Zuiderzee. Doorgaans blijven narwallen boven de 70° noorderbreedte, in de Arctische wateren van Rusland, Groenland en Canada.

De gestrande narwal is een jong mannetje van 2,9 meter en met een slagtand van een h50 centimeter. De slagtand van mannetjes kan tot 3 meter lang worden. De narwal is nauw verwant aan de witte dolfijn of beloega.

Afbeelding
chhdvvrwiaaeniv.jpg_large.jpg

Het dier werd door twee wandelaars gevonden en is waarschijnlijk een paar weken geleden gestorven. Het kadaver is in staat van ontbinding en wordt naar de Universiteit Gent overgebracht voor autopsie. Biologen van de universiteiten van Gent en Luik en zeezoogdierenspecialisten Jan Haelters en Francis Kerckhof (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen - KBIN) zullen het dier onderzoeken. Daarna gaat het skelet naar de collecties van het instituut.

"Het is opmerkelijk dat eergisteren ook een tuimelaar is aangespoeld in Oostende. Dat was al van 1990 geleden. Mogelijk hebben de aanhoudende noordelijke winden de zeezoogdieren naar hier geblazen", zegt Jan Haelters.

Tekst & foto: op basis van persbericht KBIN