Afbeelding

Natuurpunt en Naturschutzbund Deutschland werken samen aan veenvernatting in Vallei van de Zwarte beek

28 sep 2023
Categorieën
Partnernieuws
Partners
Veen
Partners veen

In de Vallei van de Zwarte Beek in Lummen maakten NABU, afkorting voor Naturschutzbund Deutschland, en Natuurpunt op 21 september ll. hun samenwerking rond het gebied bekend. NABU engageert zich de komende 5 jaren tot een substantiële financieringshulp bij de uitbreiding van het gebied, om het veen goed te kunnen beschermen. De middelen worden vrijgesteld vanuit het NABU Klimaatfonds. De Vallei van de Zwarte Beek is één van de grote veengebieden in Vlaanderen en Natuurpunt wil hier de komende jaren sterk inzetten op vernatting. Dat is belangrijk voor het klimaat, de biodiversiteit en onze gezondheid.

Klimaatbescherming door natte veengronden

NABU wil echte klimaatbescherming tot stand te brengen door de uitstoot van broeikasgassen op veengronden meetbaar te verminderen. Daartoe investeert ze in projecten met focus op natuurbescherming met een lange termijn, die een positief effect op het klimaat hebben. Frank Woesthoff, hoofdverantwoordelijke voor het NABU Klimaatfonds: “In 2022 werd het NABU Klimaatfonds opgericht, in volle samenwerking met REWE, vooral bekend van haar supermarkten in Duitsland. Het geld van het fonds wordt gebruikt om natuurbeschermingsprojecten uit te voeren met een positief effect op zowel de biodiversiteit als het klimaat. Meer specifiek ligt de focus op het opnieuw vernatten van veengebieden.” Hoewel veengebieden slechts drie procent van het landoppervlak ter wereld beslaan, zijn het ideale koolstofreservoirs. Natte veengebieden bieden niet alleen een directe stop op de uitstoot van broeikasgassen, maar ook een unieke habitat voor veel dier- en plantensoorten die zeldzaam zijn geworden, zoals de watersnip, het moerasviooltje en de zonnedauw.

Veen vernatten

Cyr Mestdagh, projectcoördinator voor het LIFE-project ‘Multi Peat’, is erg opgetogen met de steun van NABU. “Deze extra financiële injectie maakt het mogelijk om het gebied uit te breiden en goed te beheren. Zo bouwen we verder aan een aaneengesloten gebied waar we op termijn de waterhuishouding kunnen optimaliseren, op die manier het veen vernatten en de CO2 in de bodem houden. Dit genereert maatregelen voor zowel het klimaat als de biodiversiteit.”

Veenherstel werkt

In andere deelgebieden van de Vallei van de Zwarte Beek is het veen met succes hersteld. Hierdoor kan het veen zijn werk als spons weer uitvoeren: water kan infiltreren en het bij droogte langzaam afgeven. De biodiversiteit ging er ook op vooruit, met als blikvanger voor het eerst in België een broedgeval van de kraanvogel (op het grondgebied van Beringen).