Afbeelding
Edelarebos
J. Cosijn

Natuurpunt en Soroptimisten planten 700 bomen op Edelareberg

10 dec 2022
Categorieën
Lokaal nieuws


Op zaterdag 3 december plantten Natuurpunt Vlaamse Ardennen samen met de leden van Soroptimist Oudenaarde -Vlaamse Ardennen 500 bomen en 200 struiken tussen de Vlaamse Ardennendreef en het Kezelfort in Oudenaarde. Het Kezelfort is een Europees beschermd natuurgebied vanwege zijn belang als overwinteringsplaats voor vleermuizen. Het behoud en de inrichting van dit fort als (winter) verblijfplaats voor verschillende vleermuizensoorten is essentieel voor de speciale beschermingszone. Bij deze inrichting hoort ook de bovengrondse bebossing van het Kezelfort en de aanleg van de nodige landschapsecologische infrastructuur.    

Op een perceel weiland van ongeveer 2.500 m² groot werden vooral zomereiken en haagbeuken aangeplant. Maar ook winterlindes, grauwe abelen en lijsterbessen. De bosrand bestaat uit Spaanse aak, eenstijlige meidoorn, sleedoorn, spork, hondsroos en Gelderse roos. Zo wordt een inheems loofbos gevormd waardoor soorten als ree, steenmarter en sperwer nieuwe kansen krijgen. Dit bosje zal als stapsteen dienen voor een hopelijk veel groter bos later. Het beheer van dit bos zal verder gebeuren onder toezicht van de Werkgroep rond de Maarkebeekvallei – Natuurpunt Vlaamse Ardennen.

Door de verdere uitbouw en groei van natuurgebieden actief te steunen, onderstrepen de Soroptimisten hun maatschappelijk engagement om het welzijn van de komende generaties veilig te stellen.

Het belang van meer bos

Met een bebossingsgraad van amper 11% is Vlaanderen één van de bosarmste regio’s uit Europa. Oost-Vlaanderen is in Vlaanderen daarenboven een van de bosarmste provincies!
In onze provincie is er dus zeker nog werk aan de winkel: vooral in de buurt van woonkernen zijn er niet genoeg bossen om in te spelen, lopen of wandelen. Daar willen we samen iets aan doen.

Bos voor Iedereen

Met de campagne ‘Bos voor Iedereen’ wil Natuurpunt bossen planten in Vlaanderen. Daartoe kopen ze grond en zorgen ervoor dat er volwaardige bossen kunnen groeien. De aankoop van gronden is niet goedkoop, maar zorgt er wel voor dat op lange termijn de bossen bos kunnen blijven.

Sinds de start in 2011 kon Natuurpunt via deze campagne intussen reeds 900.000 m² nieuw bos aanplanten. In Ninove, Mechelen, Loppem, Lier, Kampenhout, Aalter, Zomergem, Maldegem en Zottegem kan je reeds het resultaat zien. En vanaf 3 december dus ook in de Vlaamse Ardennen. Jonge bossen die de verbinding vormen met bestaande natuurgebieden en waar je in de toekomst  kan wandelen en genieten.

Zo werd gisteren een eerste becheiden stap gezet om het historische Edelarebos, dat reeds dateert uit de middeleeuwen, een nieuwe kans te geven.  

Bedankt Soroptimisten voor de vlotte en aangename samenwerking!