Afbeelding

Nederlandse ooievaar keert terug naar de Laakvallei

28 feb 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Tussen 1 april en 3 september 2021 verbleef dezelfde gekleurringde ooievaar in de ruime omgeving van Laakdal, Oosterlo en Zammel.  Deze vogel droeg een zwarte ring met het opschrift NLA 5E647.  De NL staat voor Nederland en de A voor Arnhem (hier is de Nederlandse ringcentrale gevestigd). De ring van deze vogel werd vorig jaar minstens 11 x afgelezen.

Trichelbroek, 15 mei 2021. Foto: Dieder Plu

Zo ook in het Trichelbroek op 15 mei (zie foto) en in de Craeywinckel te Vorst (zie nieuwsbericht vorig jaar) op 19/8. De laatste aflezing in 2021 vond plaats in Zammel op 3 september. Waarschijnlijk heeft deze vogel daarna zuidelijker oorden opgezocht.

 

Varendonk, 27 februari 2022. Foto: Paul Helsen

Vorig jaar werden deze gegevens al door gegeven aan de ringdienst van het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor NatuurWetenschappen)  in Brussel.  Via deze dienst ontvingen we de ringgegevens van de vogel. Deze Ooievaar was  als nestjong geringd in Gorssel in de provincie Gelderland in Nederland op 12 juni 2019. Dit is ongeveer 145 km van Laakdal verwijderd.

De vogel zit nu in zijn derde levensjaar.  Hopelijk wordt vroeg of laat de ring ook afgelezen in zijn  overwinteringsgebied om de cirkel rond te maken.

Wanneer jullie deze of andere ge(kleur)ringde vogels aantreffen of kunnen aflezen, zijn we blij met elke melding. Alvast bedankt.

 

Herman Berghmans