Afbeelding
Wim Dirckx

Nieuwe kansen voor de Oostkustpolders in Damme

28 nov 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Partnernieuws
Organisatie
Veen
Partners veen
Belfius
Candriam

De Oostkust Polders in Damme zijn één van de laatst overgebleven open ruimtes in West-Vlaanderen. Hier kan je genieten van weidse vergezichten in combinatie met waterrijke natuur.
In de bodem zit bovendien veen (vergane plantenresten) dat in de strijd tegen de klimaatverandering een cruciale rol kan spelen. Veen bevat heel wat koolstof dat baat heeft bij hoge waterstanden om te vermijden dat het vrijkomt als CO2 in de atmosfeer.

Natuurpunt wil hier de komende jaren het natuurgebied versterken door in te zetten op het aankopen van bijkomende gronden en waar nodig het herstel van de waterhuishouding. Hierdoor kan het water beter infiltreren en gebufferd worden, kan het veen zich herstellen en krijgt de biodiversiteit een boost.

Met de steun van Belfius Bank, Belfius Asset Management en Candriam, in combinatie met subsidies van de Vlaamse overheid, kan Natuurpunt de nodige financiering samenbrengen om dit te realiseren.

Zo kan er op grondgebied Damme op termijn een robuust aaneengesloten natuurgebied ontstaan met een oppervlakte van 350 ha. Eenmaal deze oppervlakte verworven is, kan werk gemaakt worden van de herinrichting en het herstel van de natuurwaarden. Vooral de waterhuishouding zal aangepakt worden zodat het gebied weer kan vernatten. Dat is belangrijk om het waardevolle veen zijn werk te laten doen van koolstof-opslag, waterbuffer en als biodiversiteits-hotspot.

In andere deelgebieden rond Damme is dit al met succes gebeurd en zorgde het natuurherstel voor mooie resultaten zoals broedgeval van grutto en steltkluut.

Er liggen dus heel wat kansen om de natuur te versterken die we dankzij de samenwerking met Belfius Bank, Belfius Asset Management en Candriam ten volle kunnen benutten.