Afbeelding
Kees Marijnissen

Nieuwe kansen voor kamsalamander in de Grote Getevallei

27 okt 2023
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Natuurherstel
Vogels

In de vallei van de Grote Gete in Linter bevindt zich nog een populatie kamsalamander. Om deze Getedraakjes te redden voorzag Natuurpunt de laatste decennia opnieuw een uitgebreid netwerk aan poelen. Door de steeds dalende grondwaterstanden dreigen deze poelen echter te snel op te drogen, wat het beheer ervan steeds zwaarder maakt. Recent kocht Natuurpunt, met de hulp van de provincie Vlaams-Brabant, een akkercomplex aan in het midden van het natuurgebied, waardoor er weer extra leefgebied voorzien kan worden voor onder andere de kamsalamander.

De Grote en Kleine Gete stromen als blauwgroene aders door het grensgebied van Hageland en Haspengouw. De brede, lemige valleien bestaan uit natte komgronden (moerassen, soms met restanten van laagveen), schralere donken (oude rivierafzettingen) en een structuurrijk bocagelandschap (historische graslanden begrensd met kleine landschapselementen) op de valleiflanken. Door de intensivering van de landbouw spitsten ingrepen zich toe op het rechttrekken van de waterlopen en het instellen van parallelle leigrachten die het landschap verder verdeelden en verdroogden. Een dicht netwerk van perceelsgrachten en greppels, samen met diepe drainages, verdroogden de vallei. Het landschap veranderde drastisch en de ingrepen brachten problemen qua wateroverlast met zich mee.


Afbeelding
kris_boers_diepe_perceelsgrachten_verdrogen_de_vallei.png

Foto: Diepe perceelsgrachten verdrogen de vallei (c) Kris Boers

Natuurpunt en de provincie Vlaams-Brabant startten eind jaren 1990 reeds een doelgericht aankoopbeleid op in de Getevallei. Dit resulteert intussen in enkele vrij robuuste kernen, met als zwaartepunten de natuurgebieden Grote Getevallei in Linter – Zoutleeuw, het provinciaal domein Het Vinne in Zoutleeuw en Aronst Hoek in Geetbets – Zoutleeuw. Toch zijn er nog op verschillende plaatsen akkercomplexen die voorkomen dat ook de hydrologie en het landschapsbeeld worden hersteld.

Terug een spons maken van de Grote Getevallei

Het akkercomplex dat werd aangekocht was zo’n knelpunt om tot een natuurvriendelijker beheer van de Grote Vliet te komen en om waterberging en vernatting in dit deel van de vallei mogelijk te maken. Door de aankoop van deze akkers behoort een permanente verhoging van de zomerse grondwaterstanden en dus vernatting tot de mogelijkheden. Dit zorgt tevens voor een hogere koolstofopslag en meer waterbuffering.


Afbeelding
kris_boers_zicht_op_de_pas_ingezaaide_mais_deze_wordt_na_oogst_omgezet_naar_grasland.png

Foto: Zicht op de pas ingezaaide mais, deze wordt na oogst omgezet naar grasland (c) Kris Boers

De betrokken percelen, waar momenteel nog maïs op staat, zullen ingericht worden als vochtige hooilanden met kleine landschapselementen (houtkanten en poelen). Na de oogst van de maïs wordt het ingezaaid met gras en meermaals per jaar gemaaid om de overtollige meststoffen af te voeren, een noodzaak om de natuurwaarden van het perceel te verhogen. Nadien zullen we ook twee poelen aanleggen en de diepe greppels rond het perceel dempen. Nieuwe houtkanten en struweelbosjes worden aangeplant om het de geelgorzen en grauwe klauwieren naar hun zin te maken. De werken zijn voorzien in 2025-2026.


Afbeelding
grauwe_klauwier_urska_koce.png

Foto: Grauwe klauwier (c) Urska Koce

Door de inrichtingswerken herstellen we het historisch landschap van de Grote Getevallei. De typische soorten zoals grauwe klauwier, geelgors, blauwborst, wulp en kamsalamander helpen we zo aan een duurzame toekomst.

Natuur-, klimaat- en cultuurhistorische doelstellingen gaan hier dus naadloos in elkaar over. Dit combineren we met het streven naar een betere waterkwaliteit. Dit project werd gerealiseerd met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Auteur: Kris Boers (Natuurpunt Beheer)

‘t Klopt toch niet dat de natuur uit grote delen van ons leven en ons landschap is verdwenen? Om de biodiversiteits-, de klimaat- en de gezondheidscrisis het hoofd te bieden, moeten we de natuur herstellen. Niet alleen in de natuurgebieden maar ook daarbuiten. Natuurpunt gaat voor meer en betere natuur, overal in Vlaanderen. Klopt jouw hart ook voor de natuur? Teken hier het Natuurmanifest!



Afbeelding
provincie_vlaams-brabant.png