Resultaten Beheermaatregelen 2017

Afbeelding
Vlinder
Kevin Feytons

Soms gaat het ook vooruit in de natuur! In 2017 werden in verschillende van onze natuurgebieden opnieuw mooie resultaten geboekt. Er waren leuke nieuwkomers zoals vermiljoenkever, gouden sprinkhaan, boswitje, verfbrem, geel boogsterrenmos, e.a. Daarnaast konden ook bestaande populaties van waardevolle soorten als moerassprinkhaan, dwergblauwtje, weidekervel, parnassia, grote muggenorchis en grauwe klauwier verder uitbreiden. Het jarenlange beheer op maat werpt zijn vruchten af. Meer info over de specifieke resultaten per soortengroep vind je hieronder.

Afbeelding
Mossen
NP

Mossen

  • De Snoekengracht in Boutersem is reeds lang in beheer van Natuurpunt. In het gebied vind je diverse biotopen waaronder bronnen met kalkrijk water. In dit specifieke biotoop werd geel boogsterrenmos teruggevonden, een zeldzame soort met een beperkte verspreiding.
  • Dwergparelmos en vertakt vliesjesmos, twee zeldzaamheden van pioniervegetaties op vochtige zonnige voedselarme leemgrond, werden waargenomen tijdens een mosseninventarisatie in de Bomputten in Houtem (Vilvoorde).

Planten

  • In de Langemeersen, een gebied langs de Schelde, vind je nog uitgestrekte hooilanden. De vochtige delen bestaan uit grote vossenstaartgraslanden waar zeldzame planten als weidekervel en weidekerveltorkruid dit jaar een sterke uitbreiding vertoonden. Voor de weidekervel gaat het om de grootste populatie in Vlaanderen die dankzij een aangepast maaibeheer in stand wordt gehouden.
  • Na 30 jaar afwezigheid werd in Stekene de zeldzame plant addertong opnieuw vastgesteld. De eerste 50 exemplaren werden teruggevonden in een bloemrijk grasland onder beheer van natuurpunt.
  • In het Torfbroek worden al tientallen jaren kalkrijke natte graslanden en moerassen opengehouden. De typische soorten gaan er nog steeds op vooruit dankzij het aangehouden beheer. Het afgelopen jaar was de spectaculaire vooruitgang parnassia en grote muggenorchis opmerkelijk. En er was nog meer want op verschillende locaties werd voor het eerst plat blaasjeskruid waargenomen.
  • Verfbrem, een bedreigde soort van onder meer heischrale graslanden, dook voor het eerst op in de heideterreinen van de Vallei van de Grote Nete, op een voormalige plagplek. Daarnaast was ook de waarneming van blauwe knoop nieuw voor het terrein.
Afbeelding
bloemen
Ludo Jacobs
Afbeelding
Bont dikkopje
Diane Appels

Ongewervelden

  • In Pyreneeën-Tombele werden dit jaar verschillende zeldzame soorten vlinders waargenomen. Het ging meer bepaald om waarnemingen van Kaasjeskruiddikkopje op 4 verschillende tijdstippen, een nieuw vastgestelde locatie van het boswitje en waarnemingen van grote weerschijnvlinder en kleine ijsvogelvlinder.
  • In 2017 breidde het dwergblauwtje in de provincie Brabant zijn leefgebied uit naar een van onze natuurgebieden. Deze soort van voedselarme graslanden krijgt in het natuurgebied de kans om zich te vestigen dankzij een aangepast beheer waar ook wilde bijen en planten van profiteren.
  • Een ander blauwtje, het staartblauwtje, werd dan weer opgemerkt in het Heibos in Kortenaken.
  • De glanzend rode vermiljoenkever die vrij recent voor het eerst in België werd waargenomen, werd nu ook ontdekt in De Maat-Den diel.
  • In de Laakvallei, een complex van broekbossen, natte graslanden en ruigten, doen de sprinkhanen het goed. De populatie van de kwetsbare soort moerassprinkhaan is verder uitgebreid en er werden ook nieuwe populaties gevonden van gouden sprinkhaan en greppelsprinkhaan.

Vogels

  • In de Grote Getevallei wordt al even werk gemaakt van het creëren van een gevarieerde riviervallei. Soortenrijke graslanden en dichtgegroeide ruigtes worden hersteld en op specifieke locaties wordt streekeigen doornstruweel aangebracht. Deze wijzigingen leveren een belangrijke bijdrage aan het uitbreiden van het leefgebied van de grauwe klauwier. Het geleverde werk bleef niet onopgemerkt door de soort, want 3 juveniele vogels pleisterden in de Velpevallei dit jaar. Hoogstwaarschijnlijk was er ook een derde broedgeval van grauwe klauwier in de streek.
Afbeelding
Bruine kiekendief man
Dieder Plu
Afbeelding
Amfibie - Kamsalamander - Hugo Willocx
Hugo Willocx

Amfibieën

  • In Vlaams-Brabant wordt op verschillende plaatsen ingezet op het herstel van het biotoop van de kamsalamander. Onder meer in Haacht, Herent en de Getevallei werden poelen hersteld en het beheer aangepast i.f.v. de soort. In Haacht werd de aanwezigheid van de soort ook onderzocht. Dankzij een nauwgezette inventarisatie werden 147 unieke individuen geïdentificeerd.