Afbeelding
Ooievaars zijn terug
Wesley Poelman

Ooievaars luiden de lente in

16 feb 2015
Categorieën
Natuurbericht
Vogels


Afgelopen weekend werden in het Belgische luchtruim honderden ooievaars gesignaleerd. Door het zachte weer waren ze er vroeger bij dan andere jaren. Dat de lente even in het land was viel dan ook elders in de natuur op.

Vrijdag, zaterdag en zondag werden er honderden Ooievaars waargenomen boven ons land. Soms ging het zelfs over grote groepen: in het Henegouwse Roisin werden maar liefst 66 exemplaren gespot. Ook in Vlaanderen was het stevig raak, met waarnemingen in elke provincie (o.a. een groep van 35 boven Ledeberg, 30 boven Lint en 45 in Jette). De lentebodes zijn er dit jaar vroeg bij: vorig jaar begon de grote intocht pas op 22 februari.

Ooievaars zijn echte trekvogels. Ze overwinteren in Zuid-Europa en Afrika, maar komen in de lente naar onze streken om er te broeden. Tijdens deze trektocht leggen ze duizenden kilometers af. De ‘Belgische’ ooievaar zat een tijdje terug nog in slechte papieren. Door de massale verdwijning van de vochtige hooilanden raakte de soort hier  een groot deel van zijn favoriete voedselgronden kwijt. Verschillende projecten deden het tij echter keren, en bekende oorden als Planckendael en het Zwin zijn ondertussen geliefde ooievaarbastions geworden.

De lente kriebelde afgelopen dagen trouwens ook bij de Kraanvogels, die eveneens op weg zijn van de overwinteringsgronden naar de broedgebieden. Met honderden trokken ze dit weekend over ons land. Het zwaartepunt mag boven Luxemburg en Luik maar ook Vlaanderen zag mooie lijntjes Kranen passeren. Ook de Kraanvogel is er trouwens vroeg bij (massale terugtrek is doorgaans een jaarlijks fenomeen dat rond begin maart doorgaat). Andere lentesignalen: de eerste Grutto’s en Zomertaling (beide recht uit Afrika), een handvol Dagpauwogen en de eerste salamanders. Voor de grote amfibieëntrek is het echter nog wat te vroeg: de dagmaxima mogen dan wel vlot dubbele cijfers halen, maar ’s nachts daalt het kwik toch nog onder de nul. Nog iets te koud dus om ook de padden en kikkers massaal te laten ontwaken.

tekst: Ewout Lauwers & Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie

Kom meer te weten over de ooievaar