Afbeelding
Kari Pihlaviita

Oostelijke vos overwintert voor het eerst in België

19 mrt 2015
Categorieën
Natuurbericht
Klimaat
Vlinders


Op 8 maart werd in Luik de eerste Oostelijke vos van het jaar gespot. De Oostelijke vos werd pas vorige zomer voor het eerst in België waargenomen. Het lijkt er nu dus op dat ten minste enkele exemplaren hier succesvol overwinterd hebben. Toch blijft het voorlopig nog onduidelijk of de soort zich hier zal kunnen voortplanten.

Het zachte lenteweer van de afgelopen weken zorgde ervoor dat veel vlinders voor het eerst hun winterschuilplaats verlieten. Naast tientallen Dagpauwogen, Gehakkelde aurelia’s en Citroenvlinders werd er op zondag 8 maart in Luik ook één enkele Oostelijke vos waargenomen. Op maandag 17 maart volgde een tweede exemplaar in het Henegouwse Marais d’Harchies. De Oostelijke vos kwam oorspronkelijk enkel voor in Oost-Europa en Azië, maar is de laatste jaren bezig aan een opmars richting West-Europa. In 2012 veroverde de Oostelijke vos Zweden en Finland, en vorig jaar was ook Nederland aan de beurt. Hier kon ons land mee van profiteren: In juli 2014 werd ook in België een achttal waarnemingen gedaan, onder meer in Turnhout, Gent en Ekeren.

De Oostelijke vos is een vlinder die qua uiterlijk sterk lijkt op de bij ons bekendere Grote vos. Wie goed kijkt kan hem herkennen aan zijn lichtbruine tot geelachtige poten, die bij de andere ‘vos’ duidelijk donkerder gekleurd zijn. Meer verschillen tussen de Oostelijke en de Grote vos vind je hier. De waarnemingen van de afgelopen dagen bewijzen alvast dat de Oostelijke vos in staat is om in België te overwinteren. Maar zolang het alleen gaat over enkele sporadische waarnemingen, is de kans klein dat de vlinders in ons land een geschikte partner vinden en zich hier succesvol kunnen voortplanten. Slaagt de Oostelijke vos daar wel in, dan bestaat de kans dat de soort in ons land tijdelijke populaties vormt.

Een Oostelijke vos gespot? Maak er een foto van en geef je waarnemingen door via www.waarnemingen.be.

Tekst: Ewout Lauwers & Wouter Vanreusel, Natuurpunt