Afbeelding
Wim Dirckx

Opnieuw twee kraanvogelkuikens geboren in Vallei van de Zwarte Beek

13 jul 2023
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Natuurherstel
Vogels

Voor het derde jaar op rij zijn er kraanvogels geboren in de Vallei van de Zwarte Beek. Dit jaar bracht het koppel twee jongen groot. Het feit dat de ouder-kraanvogels jaar na jaar terugkeren om een nest te maken, wil zeggen dat de omstandigheden helemaal naar wens zijn. Kraanvogels hebben grote natte beekvalleien nodig en veel rust.

“Kraanvogels keren altijd terug naar hun broedplek van het jaar voordien, als ze er tenminste tevreden over waren. Het is dus altijd bang afwachten of dit ook gebeurt” zegt Corry Goossens, Kraanvogelwacht Natuurpunt. “Dit jaar keerden de ouders midden februari terug en was het al snel duidelijk dat ze weer een nest gingen maken. Midden maart begonnen ze te broeden en een maand later zijn er twee kraanvogels geboren. Ondertussen kunnen de jongen vliegen en zie je ze soms samen met de ouders op verkenning gaan in de Vallei van de Zwarte Beek. Met 3 succesvolle broedgevallen op 3 jaar tijd kunnen we stellen dat de soort zich gericht gevestigd heeft als broedvogel, en dat het geen toevalstreffer is. En dat blijft iets heel bijzonders.”


Afbeelding
kraanvogels_2023_evolutie_-_wim_dirckx.jpg

Links: De twee kraanvogels van 1 maand oud. Rechts: De twee kraanvogels van 3 maanden oud. © Wim Dirckx

Belang van natuurherstel

De voorbije decennia hebben veel vrijwilligers en professionelen van Natuurpunt, samen met de Vlaamse overheid, hard gewerkt aan het herstel van de venen en moerassen in de vallei. Het veen moet voldoende nat zijn zodat predatoren niet aan het nest van de kraanvogels kunnen. Bovendien hebben ze een uitgestrekt gebied nodig waar ze voldoende voedsel kunnen vinden en de nodige rust. Ondanks de droogte van de afgelopen jaren, lukt het om dit deel van de vallei voldoende nat te houden.

Hoe is het nog met Gru en Dru?

Corry Goossens: “Gru en Dru en ook Ru (het kleintje van vorig jaar) staan ondertussen op eigen benen. We hebben geen idee waar ze zich precies bevinden. Maar de kans bestaat dat wanneer ze geslachtsrijp zijn en een partner gevonden hebben, dat ze dan terugkeren naar hun geboorteplek om daar zelf een nest te maken. Dat gebeurt doorgaans na ongeveer vijf jaar. Ze zijn alleszins welkom, er is nog voldoende plaats over.” 

De familie kraanvogel blijft waarschijnlijk tot oktober in de buurt van de broedplaats en trekt daarna naar het zuiden om te overwinteren. Al is het ook mogelijk dat ze hier blijven overwinteren of tijdelijke uitstapjes maken naar Duitsland.