Afbeelding
Hugo Willocx

Persuitnodiging: Vijveronderzoek voor Herpetologische atlas Brussel door Natuurpunt en Natagora

23 mei 2018
Categorieën
Natuurbericht


Wat: Natagora en Natuurpunt nodigen alle Brusselaars die een vijver in hun tuin hebben uit om op zoek te gaan naar kikkers, padden en salamanders. De natuurverenigingen voeren namelijk een driejarig onderzoek uit om de amfibieën en reptielen van Brussel in kaart te brengen. Die kennis kan zorgen voor een betere bescherming.

In 2005 werd de eerste atlas van de Brussel herpetofauna opgemaakt op basis van gegevens die verzameld werden tussen 1999 en 2002. Maar de natuur verandert snel, vooral in de stad. Sindsdien zijn sommige amfibieën en reptielen erop vooruit gegaan, terwijl anderen dramatische achteruit gaan. Hoog tijd om de gekende gegevens bij te werken.

Kleine privévijvertjes zitten vaak vol met leven, vooral als ze op een natuurlijke manier zijn ingericht en onderhouden. Via de website van het project (www.herpetobru.be) kunnen waarnemingen eenvoudig ingevoerd worden. Om je waarneming meer waarde te geven, voeg je best een foto toe. Natagora en Natuurpunt zullen deze gegevens, samen met waarnemingen van andere bronnen, gebruiken om de nieuwe atlas van Brussel op te maken.

Als mensen zich afvragen welke soorten er in hun vijver leven en hoe de vijver verbeterd kan worden voor amfibieën,dan kunnen ze een specialist van de twee natuurverenigingen laten langskomen in de week van 28 mei, gratis aan huis. Je kan hiervoor een verzoek sturen naar [email protected].

Waar: Vieille rue du Moulin 150, 1180 Ukkel (do), natuurgebied Melermeersch (vr)

Wanneer: Donderdag 24 mei, Vieille rue du Moulin 150, 1180 Ukkel en vrijdag 25 mei in Meylermeersch (http://bru.observations.be/gebied/info/251580). Van 9u30 tot 12u.

Contact: Sam Van de Poel, amfibieënexpert Natuurpunt Studie, 0492 59 57 33