Reactie Natuurpunt Lille op vernietiging omgevingsvergunning motorcrossterrein

15 jan 2024
Categorieën
Natuurbeleid


Natuurpunt Lille wil duurzaam plan voor motorcrossterrein: “Met een juridische trukendoos geraakt dit niet opgelost”

Anders dan in sommige pers verschenen is Natuurpunt Lille niet "tevreden" met die uitspraak, dit omdat er ten gronde niets werd opgelost. Nog minder ervaren we “genot bij het onmogelijk maken” van sport in Vlaanderen. Natuurpunt Lille vindt dat er ruimte moet zijn voor alle sporten in Vlaanderen, dus ook voor motorcross.

Ten grondslag aan dehuidige situatie ligt de ruimtelijke wanorde in Vlaanderen. Al 50 jaar zorgt de slechte en onaangepaste inkleuring op een gewestplan voor problemen met het motorcossparcours. Al 50 jaar is er een aaneenschakeling van klachten en bij elke nieuwe vergunningsaanvraag werden er meer versoepelingen (bv. meer en langere dagen) gevraagd dan bij de vorige, hetgeen het probleem enkel maar vergrootte. Er werd niet gewerkt naar een echte, duurzame oplossing, noch door de aanvragers, noch door de politiek. Dit verhaal is een historiek van problemen die nooit ten gronde werden aangepakt.
 
Natuurpunt Lille werd nooit betrokken bij een zoektocht naar een mogelijke oplossing.
We betreuren de eenzijdige en gekleurde verslaggeving over de beslissing van de Raad.
We betreuren ook dat een burgemeester op sociale media openlijk partij kiest, zonder de juridische argumentatie te vermelden. Dit polariseert en draagt niet bij aan de zoektocht naar een duurzame oplossing. De gevolgen voor MC Lille zijn te wijten aan de vergunningverlener die zijn hand overspeeld heeft en iets vergund heeft wat niet wettelijk is.
 
Het arrest van de Raad Voor Vergunningsbetwistingen, verwijzend naar een arrest van de Raad van State van 8 februari 2021, nr. 249.746 bevestigt nochtans dat de Vlaamse Regering onwettig soepelere geluidsnormen hanteerde dan wat normaal gezien is toegestaan. Kan men van burgers of verenigingen verwachten dat ze toestaan dat een vergunningverlenende overheid wetten en decreten zou kunnen buigen en rekken à la tête du client? Als dat zo is, dan is het hek van de dam en staat de deur open voor willekeur bij het verlenen van vergunningen.
 
Voor Natuurpunt nationaal had deze zaak ook een belangrijke precedentwaarde. De definitie van "natuurgebied" was immers in het gedrang. Dit is een technisch maar zeer belangrijk punt. Het ging over de vraag welke gebieden er volgens de wet als “natuurgebied” bestempeld kunnen worden. In de bestreden vergunning baseerde men zich op een zeer enge en juridisch foutieve grondslag voor deze definitie door enkel “natuurgebieden met wetenschappelijke waarde” of “natuurreservaten” zoals bepaald op de gewestplannen in aanmerking te nemen. Op die manier moest men niet kijken naar de afstandsregels ten opzichte van de natuur in Lille, en werden de voorwaarden van de vergunning niet afgewogen ten opzichte van de natuur.

Bijkomend probeerde men met een juridische truuk het motorcrossterrein als twee aparte delen te laten beschouwen terwijl het duidelijk maar om één enkele inrichting gaat.
Natuurpunt Lille is overtuigd dat er oplossingen voor de huidige situatie bestaan en vraagt dat er werk gemaakt wordt van een duurzaam, toekomstgericht en juridisch correct plan. Daarvoor is engagement nodig van alle betrokken partijen én van de politiek. Met een juridische trukendoos geraakt dit niet opgelost.
 
Namens het bestuur van Natuurpunt Lille