Afbeelding
Natuurpunt

Rechter maakt verder uitstel van een stikstofdecreet onmogelijk

21 jul 2023
Categorieën
Natuurbeleid
Studie

De vernietiging op 20 juli door de Raad voor vergunningsbetwistingen van de vergunning voor Ineos Project One maakt de ernst van het stikstofprobleem nog eens duidelijk: zolang onze natuur er slecht aan toe is, is iedere bijkomende milieudruk onaanvaardbaar.

De vernietiging is ook slecht nieuws voor landbouw. Voldoen aan een voortoets volstaat niet voor een vergunning. Er is altijd een passende beoordeling nodig op basis van de concrete situatie. In sommige gevallen kan die gunstiger zijn, in andere strenger dan de voortoets. In het licht van deze uitspraak is het dan ook onbegrijpelijk dat de geleverde inspanningen van minister Demir om tot een robuust beleid te komen nog steeds niet zijn omgezet in een decreet door de starre houding van minister Brouns. We roepen de regering op nu snel voor maatregelen te gaan die de wortels van het probleem aanpakken.
 
Op korte termijn kan de ministeriële instructie van Demir wellicht worden aangepast door de vergunningsdrempels  eruit te halen en de overige elementen onverkort toe te passen. De instructie bevat immers nog tal van elementen die waardevol zijn als bewarende maatregel en al een begin kunnen maken met de zo noodzakelijke daling van de stikstofdepositie uit landbouw.
 
De belangrijkste maatregel is dat er snel een decreet komt met een integrale opzet:

  • Natuurherstel structureel aanpakken met voldoende middelen en naast stikstof de andere milieudrukken meenemen.
  • Brongericht de uitstoot van stikstof structureel doen dalen in alle sectoren met de grootste vervuilers eerst. Enkel zo creëer je marge om te ondernemen.
  • Flankerend beleid voeren dat de brongerichte aanpak ondersteunt, omschakeling naar duurzame bedrijfsvormen stimuleert en sociaal is.
  • Rekening houden met de inzichten uit deze rechterlijke uitspraak, nl. de nood aan een afdoende en wetenschappelijk onderbouwd streng kader aangevuld met concrete beoordelingen op feiten voor individuele vergunningen.

Tekst: Jos Ramaekers (Natuurpunt Beleid)