Afbeelding

Reekalfjes sterven na zoveelste incident met loslopende honden.

14 mei 2020
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
LIFE BNIP
Natura 2000


Het is druk in natuurgebied Burreken op de grens tussen Maarkedal, Horebeke en Brakel. We zoeken duidelijk de buitenlucht op en genieten van het mooie weer in het natuurgebied, als het kan in het gezelschap van onze hond. “Uiteraard zijn honden van harte welkom in het natuurgebied, maar wel enkel aan de leiband”, vertelt conservator Dirk Criel. 

“Jammer genoeg respecteert niet iedereen die afspraak. Er zijn al wekenlang incidenten met hondeneigenaars die het niet nauw nemen met de regels en hun honden los laten lopen. Dat veroorzaakt veel problemen, want vooral in de lente is de natuur kwetsbaar. Het is hier als het ware één grote kraamkliniek. De eerste jonge kieviten komen uit hun ei en jonge hazen lopen op de akkers. Vogels zitten op hun nest of hebben net kuikens gekregen. Een groot deel van de reegeiten is hoogzwanger en daardoor niet zo snel als anders. Enkelen hebben ondertussen al reekalfjes op de wereld gezet. Die liggen in hun eerste levensdagen heel stil in het gras of tussen de bladeren en struiken in het bos. Loslopende honden en wandelaars kunnen deze dieren verstoren door hun geur, hen wegjagen of zelfs doden. Afgelopen weekend was het dan ook prijs. Wandelaars hebben twee jonge kalfjes gevonden die na een verstoring verweesd waren achtergelaten. Ze bleken al verzwakt. Na observatie hebben we beslist om ze onder te brengen in het opvangcentrum voor wilde dieren in Geraardsbergen.” 
De jonge diertjes kregen er de eerste zorgen toegediend, maar één van de twee kalfjes is diezelfde dag nog gestorven. Het andere wordt nu grootgebracht met de fles, een tijdrovend werkje.

Als de situatie niet verbetert, overweegt Natuurpunt om bepaalde delen van het gebied af te sluiten voor bezoekers

Dirk Criel

Natuurgebied afsluiten

Natuurpunt wil dergelijke incidenten in de toekomst vermijden en start daarom met een communicatiecampagne om hondeneigenaars te sensibiliseren. Er komen infoborden en bezoekers krijgen een infobrochure. Vrijwilligers van Natuurpunt zullen ook actief aanwezig zijn in het natuurgebied om wandelaars aan te spreken en te wijzen op hun verantwoordelijkheid. “Als de situatie niet verbetert, overweegt Natuurpunt om bepaalde delen van het gebied af te sluiten voor bezoekers. Dat zou jammer zijn voor de wandelaars die het wel goed menen met de natuur. Daarom hopen we iedereen ervan te kunnen overtuigen om zich aan de regels te houden”, vertelt Criel. De honden aan de leiband houden is bovendien ook in het belang van de honden. “Een loslopende hond kan zelf ook in gevaar komen. Andere honden of dieren zoals everzwijnen, vossen of opgeschrikte paarden en koeien zijn maar enkele gevaren waarmee een loslopende hond geconfronteerd kan worden. Bovendien zijn loslopende honden die de natuur intrekken vatbaar voor ziektes of teken”, geeft Criel nog mee.