Afbeelding

Riviercontract van de Dommel

31 jan 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Op 24 januari werd het Riviercontract van de Dommel officieel voorgesteld. Het nieuws werd opgepikt door de meeste media, dus u heeft er wellicht ondertussen wel iets over gehoord of gelezen.
Het ‘contract’ is het resultaat van 2 jaren infosessies, workshops en overleg. Tal van burgers maar vooral organisaties waren erbij betrokken.
Natuurpunt was een zeer actieve partner is deze activiteiten en de stuurgroep.

Bedoeling was om alle water-gerelateerde problemen in het stroomgebied van de Dommel in kaart te brengen en er oplossingen voor aan te reiken.
Er werden 4 klasses van uitdagingen geïdentificeerd:
1) de droogteproblematiek
2) de wateroverlast
3) de waterkwaliteit en tenslotte
4) de waterbeleving.
In elke klasse werden er tal van problemen en uitdagingen opgelijst.
Belangrijk om te weten is dat het hele stroomgebied van de Dommel beschouwd werd, dus ook de valleien van de zijbeken zoals de Holvenbeek, de Eindergatloop en de Bollissenbeek.

Een interessant resultaat
Het resultaat is een mooi plan met 46 acties, grote en kleine, die de komende 5 jaar moeten gerealiseerd worden.
Meer info vind je hier.

Het belang van dit contract volgens Natuurpunt
Een aantal van de acties wil de fundamentele problemen van de Dommel en haar zijbeken aanpakken: de rechttrekkingen die in de jaren ’60 gebeurd zijn, de uitdiepingen, de draineringsgrachten; de verontreinigingen (ook vandaag nog), … Van de oorspronkelijke beekvallei, met haar overstromingszones, veengebieden, oeverbiotopen, natte grasvelden, enz.
blijft er nog maar weinig over.
Met Natuurpunt willen we deze herstellen en beschermen, waar het nog mogelijk is.

Natuurpunt Pelt is dan ook ‘trekker’ van een 5-tal acties en we zijn ‘partner’ in een groot aantal andere acties.

Nog even – het Water+Land+Schap project
Het riviercontract is geen écht contract; het is geen juridische verbintenis. Het is louter een engagementsverklaring. Dus het blijft toch nog afwachten wat er gerealiseerd zal worden. Vooral ook omdat er voor heel wat acties nog geen financiering is voorzien.

Hier komt misschien het nieuwe Water+Land+Schap 2.0 programma van de Vlaamse regering te hulp. Dit programma voorziet in de financiering van acties zoals die van het riviercontract. Een initiële aanvraag werd ingediend en goedgekeurd. Het enige wat goedgekeurd is, is de aanvraag; er is nog geen financiering toegekend. We mogen nu de komende maanden een gedetailleerd project uitwerken, met budgetaanvraag. De eindbeslissing valt in december dit jaar.

Ook hier is er veel werk aan de winkel in de komende maanden en jaren.
Geïnteresseerden die Natuurpunt willen helpen bij de uitvoering van het Riviercontract en/of de opstelling van het WLS-project zijn welkom! Velen handen maken licht werk.
Neem hiervoor contact op met Eddy Conjaerts, [email protected], tel 0474 71 64 70.