Afbeelding
Logo Rodeland

Rodelandbrood: De kortste weg van de akker naar de bakker

4 dec 2022
Categorieën
Lokaal nieuws

Onze regio heeft er een nieuw streekproduct bij: het Rodelandbrood. Merelbeke, Melle, Gavere en Oosterzele werken ervoor samen. Graan geteeld door landbouwers uit de regio, gemalen in een plaatselijke molen en gebakken door bakkers uit de omgeving. 

Lokale productie en Korte keten

Begin 2020 werd gestart met de voorbereidingen van dit korte keten initiatief en met de zoektocht naar partners. Een landbouwbedrijf toonde meteen interesse en in oktober 2021 werd er graan gezaaid. Het geoogste graan gaat richting de Molens van Oudenaarde om te worden gemaald. Acht bakkers sprongen mee op de kar om het Rodelandbrood te bakken. Een recept voor het Rodelandbrood is er niet. Elke bakker krijgt witte bloem en zemelen, en kiest zelf een samenstelling. Er mogen geen producten uit andere streken worden toegevoegd, enkel de lokale basisproducten. Elke bakker heeft dus zijn eigen uniek Rodelandbrood. Wie zelf aan de slag wil gaan met het Rodelandmeel kan terecht in hoevewinkel Coupe Douze.

De verschillende partners van de keten werken nauw samen en hebben zeggenschap over de procesketen. Voor de boer betekent dit dat hij zelf kan meebeslissen over een eerlijke prijs voor zijn grondstof. Hij zit ook mee aan tafel als er bijvoorbeeld over verwerking en vermarkting wordt gepraat. Door lokaal te produceren en te kopen, is er bovendien minder vervuilend transport nodig. Als consument weet je waar je voedsel vandaan komt. Het Rodelandbrood sluit perfect aan bij een duurzame en bewuste levensstijl. Bij een lokaal product ben je bovendien zeker dat het eerlijk en in een veilige omgeving gemaakt is.

Korte keten betekent dat voeding enkel de noodzakelijke tussenschakels passeert. Bovendien zijn de tussenschakels lokale ondernemingen. In België importeren we vooral baktarwe uit Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa. Dit project gebruikt lokaal geteelde baktarwe. Deze baktarwerassen waren eerder al uitgebreid gescreend en getest door HOGENT, ook een partner in het Rodelandproject. Door hun jarenlange ervaring kunnen zij de landbouwers ook perfect ondersteunen in teelttechniek, graanopslag,…Via labotests zorgt HOGENT eveneens voor kwaliteitscontrole.

Lokaal gemaakt met lokale steun

De 4 Rodelandgemeenten (Merelbeke, Gavere, Melle en Oosterzele) willen met dit project duurzame samenwerking tussen de verschillende schakels in de korte keten steunen. Ze brachten 10.000 euro bij elkaar voor de opstart van dit lokale korte keten initiatief. Verdere financiële ondersteuning kwam er van de Provincie Oost-Vlaanderen. Een subsidie van 20.000 euro in het kader van innovatieve projecten in de land- en tuinbouwsector zorgde er voor dat dit project kon uitgerold worden.

Meer informatie en verkooppunten vind je op https://sites.google.com/view/rodelandbrood

Peter Breyne