Afbeelding

Sibelco en Natuurpunt tekenen charter

23 okt 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Partnernieuws

Op 5 oktober ondertekenden Cathy Blervacq, Vice-president Duurzaamheid bij Sibelco, en Natuurpunt-voorzitter Bart Vangansbeke een charter dat de belangen omschrijft van beide partijen met het oog op een duurzame samenwerking.

Beide partijen zien kansen in de combinatie van kwartszandwinning en de ontwikkeling van robuuste natuur. Die samenwerking zorgt voor een meerwaarde voor natuur, voor Natuurpunt en voor Sibelco.  Sibelco is actief in de winning, verwerking en verkoop van industriële mineralen over de hele wereld. Het is ook toonaangevend op het gebied van glasrecycling.

Natuurpunt en Sibelco hebben al vele jaren een goede relatie, wat begin dit jaar resulteerde in een beheersovereenkomst voor een deel van de steengroeve Schansheide in Dessel-Mol. Het terrein, ter grootte van 48 voetbalvelden, is een combinatie van heide, grasland, loof- en naaldbossen, moerassen en wadden. Het zal verder worden gerestaureerd en een natuurgebied worden voor natuurminnende wandelaars. De Schansheide wordt beheerd door de afdeling Natuurpunt Netebronnen. Jef Sas van Natuurpunt:  "Als lokaal voorzitter van Natuurpunt kan ik zeggen dat we vereerd en enthousiast zijn om dit gebied van 35 ha te mogen beheren en onderhouden. Het unieke aanbod en de diversiteit aan planten en vogels zullen zeker groeien en evolueren in dit verbazingwekkende landschap."

Het hele jaar door is dit gebied een belangrijke gastheer voor veel verschillende watervogels, zoals steltlopers, reigers en aalscholvers. In de winter overwinteren hier zelfs vogels uit het noorden, zoals de toendragans. De omgeving van Schansheide werd door de provincie Antwerpen uitgeroepen tot “Wandeling van het jaar 2023”. 

Naar aanleiding van de ondertekening van het charter is het partnerschap nu uitgebreid en zal Natuurpunt ook instaan voor het beheer en onderhoud van het gebied 'Maatheide-Blokwaters' in Lommel.  Deze voormalige groeve is al getransformeerd tot leefgebied voor de rugstreeppad en de gladde slang.

Bart Vangansbeke, voorzitter van Natuurpunt, legt uit: “De natuur in Vlaanderen is sterk versnipperd. Elk stukje natuur dat wordt toegevoegd kan dienen als verbinding tussen bestaande grotere gebieden. Sibelco geeft ons de mogelijkheid om extra inspanningen te leveren om de lokale natuur op hun terrein te versterken. Naast het opzetten van natuurherstelprojecten met droge heide en stuifduinen zijn de doelsoorten voor dit gebied de gladde slang en rugstreeppad, Europese beschermde soorten. Deze soorten zullen enorm profiteren van een geoptimaliseerd leefgebied in Maatheide-Blokwaters."

Cathy Blervacq, Vice President Sustainability bij Sibelco, zegt: “Dit partnerschap met Natuurpunt versterkt onze positie als betrouwbare bos- en natuurbeheerder in Vlaanderen. Alles wat Sibelco onderneemt, wordt ondersteund door een robuust duurzaamheidskader waarin we economische prestaties in evenwicht brengen met ecologische en sociale verantwoordelijkheid. Wij vinden het erg belangrijk dat projecten altijd in overleg met alle betrokken partijen tot stand komen en samen tot oplossingen komen. Deze projecten laten eens te meer zien hoe overleg bijdraagt aan sterke prestaties. Dankzij Natuurpunt en hun beheerprogramma’s zullen onze voormalige delfstofwinningsgebieden meer biologische waarde hebben en bijdragen tot de groei van de lokale biodiversiteit.”

Natuurpunt is tevens de Vlaamse partner van Birdlife International. Vorig jaar ging Sibelco een internationale samenwerking aan met Birdlife rond biodiversiteit. Het beschermen van de biodiversiteit vormt een belangrijk onderdeel van de hele duurzaamheidsstrategie, waarmee Sibelco bijdraagt aan 12 van de 17 SDG’s van de VN.