Afbeelding
Bruinvis in warrelnet
Brandweer kust

Verduidelijking warrelnetverbod zorgt voor extra bescherming zeezoogdieren

22 mrt 2022
Categorieën
Natuurbericht
Noordzee
Strand en zee
Visserij
Zeezoogdieren
Zoogdieren

Minister Van Quickenborne verschaft duidelijkheid rond het warrelnetverbod voor recreatieve vissers dat in 2021 (zee) en 2015 (strand) reeds in ging ter bescherming van zeezoogdieren. Concreet: het gebruik van het materiaal 'monofilament' (eigen aan warrelnetten) wordt verboden en het gebruik van een voornet bij een kartenet (wat verstrikt raken van zeezoogdieren voorkomt) over de hele strandlijn beneden de laagwaterlijn wordt verplicht. Het is de bedoeling dat ook minister Demir deze regelgeving invoert voor het gebied boven de laagwaterlijn. Een zelfde regelgeving federaal als Vlaams zorgt zowel voor de handhaving, als voor de zeezoogdieren en de strandvissers voor duidelijkheid.

In 2014 ging een coalitie, met oa. Natuurpunt, Sea Shepherd en de West-Vlaamse Milieufederatie, naar de toenmalige minister Schauvliege om een verbod op het gebruik van warrelnetten te vragen, voor de Vlaamse kust en binnen de recreatieve visserij. Dit verbod kwam er in 2015, ook onder druk van Europa, die voorziet in een bescherming van zowel bruinvis als zeehond. Deze raakten hier meermaals in verstrikt. Echter was er in 2021 nog een incident waar een bruinvis in een illegaal warrelnet verstrikt raakte, dat opgesteld was als een ‘platnet’, wat wel legaal gebruikt kan worden. Daarnaast speelde de problematiek van handhaving, waar ANB de inspectie boven de laagwaterlijn op zich neemt en de scheepvaartpolitie onder de laagwaterlijn.


Afbeelding

Zeehond verstrikt in net (foto: Brandweer, via North Seal Team)

Federaal minister van de Noordzee Van Quickenborne, heeft nu een wetgeving klaar, die verder gaat op het pad van de bescherming: een verplichting om op kartenetten een voornet aan te brengen (zoals in een aantal gemeenten al verplicht) én een verbod op kordeelvisserij. Bij de eerste zorgen voornetten ervoor dat zeezoogdieren niet vastraken in de netten, bij het tweede zien zeehonden de vissen aan de kordelen (vastgemaakte lijnen met haken) als hapje en bestaat het risico dat ze vasthangen in de haken. Nu wordt de wetgeving eenduidig, zodat zeezoogdieren beter beschermd worden met een minimum aan maatregelen en een toekomstperspectief voor strandvisserij. Concreet: vastgelegd in een Koninklijk Besluit wordt het gebruik van het materiaal 'monofilament' (eigen aan warrelnetten) verboden. Ook zal het gebruik van een voornet bij een kartenet (wat verstrikt raken van zeezoogdieren voorkomt) over de hele strandlijn verplicht worden. Natuurpunt is blij met de verduidelijking van de wetgeving. Wel willen we opmerken dat ook in de professionele warrelnetvisserij zeezoogdier-slachtoffers vallen, waar momenteel nog geen oplossingen voor zijn.

Het is nu aan minister Demir om ook voor het gebied boven de laagwaterlijn in een verbod te voorzien voor recreatief gebruik van kordeel en kartenet zonder voornet. Het is echter nog niet duidelijk wanneer de Vlaamse regelgeving hierrond zal gepubliceerd worden. In ieder geval zal in Nieuwpoort en Koksijde niet zoveel veranderen: er zijn momenteel weinig vissers die kordelen uitzetten, en in die gemeenten is een voornet in kartenetten al verplicht. Wat wel duidelijk moet zijn, is dat de alignering met de federale wetgeving van groot belang is. Een zelfde regelgeving federaal als Vlaams zorgt zowel voor de handhaving als voor de strandvissers voor duidelijkheid en het moet discussies, zoals die er in een recent verleden waren, en die niet in het belang zijn van strandvissers noch zeezoogdieren, voorkomen. We zijn ervan overtuigd dat de minister ook hier sterke stappen zal zetten in de bescherming van zowel de zeezoogdieren, als voor een eenduidige regelgeving.

Auteur: Bart Vanwildemeersch (West-Vlaamse Milieufederatie) en Sarah Tilkin (Natuurpunt Beleid), ism het North seal team