Afbeelding
Baardvleermuis

Vleermuizen in parasols

25 jun 2020
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
LIFE BNIP
Natura 2000
Tuin
Vleermuizen
Zoogdieren

De zomerse zon zorgt dat vele mensen graag in de tuin gaan zitten. Je plaatst je tafel of ligzetel, opent je parasol – en ontdekt dan dat er een vleermuis in zit. Uitzonderlijk? Ja, maar ook niet zó ongewoon blijkt het.

De laatste acht jaar zijn er in Vlaanderen tien meldingen van vleermuizen gedocumenteerd, waarvan drie in mei 2020. De meeste meldingen kwamen binnen via het natuurportaal www.waarnemingen.be, en enkele vondsten werden gemeld aan medewerkers van de Vleermuizenwerkgroep.

Afbeelding
grafiek parasolwaarnemingen

Misschien het meest verbazingwekkend zijn de verschillende soorten vleermuizen die in parasols gevonden werden. Grootoorvleermuizen (tweemaal) en baardvleermuizen (eenmaal) zijn vleermuizen die geregeld onder losse schors wonen. Een parasol – vooral dan de grotere types, met houten staander – kan je met wat goede wil nog wel als een vrij gelijkaardige verblijfplaats beschouwen. Maar met vijf dieren is de ingekorven vleermuis veruit soort de meest gevonden soort. Bijzonder, want die ingekorven vleermuizen zijn zolder- en stalbewoners en vooral allesbehalve algemeen. De locaties waar de ingekorven vleermuizen in de parasols kropen, liggen in de ruime omgeving van gekende zomerkolonies of foerageerplaatsen. Van twee andere parasolbezoekers is de soort niet zeker of niet bekend.

Afbeelding
Overzicht parasolwaarnemingen

Omdat er steeds enkelingen werden gevonden, lijkt een parasol minder geschikt als kolonieplaats. Al suggereert een vondst van een groepje van 3 vrouwtjes ingekorven vleermuizen in een houten pergola (2018) dat een parasol uitzonderlijk ook wel eens als (satelliet)kolonieplaats zou kunnen gebruikt worden. De verdeling over de jaargetijden lijkt er op te wijzen dat het vooral dieren zijn die in de ‘tussenseizoenen’, dit is tussen winterslaapperiode en zomerperiode op de vaste zomerverblijfplaats, tijdelijk een onderkomen zoeken. Dieren die tijdens zomerperiode onder parasols huizen, kunnen individuen zijn die ’s nachts ver van de (vrouwtjes)kolonie gaan foerageren en voor een of enkele dagen een andere slaapplaats gebruiken. Een dergelijk gedrag werd bij Ingekorven vleermuizen eerder vastgesteld tijdens zenderonderzoek. Het kunnen ook mannetjes zijn, die soms gewoon eender waar slapen.

 

Afbeelding
Ingekorven vleermuis

Ingekorven vleermuis in parasol (foto: fam. Verhulst)

Slechts één melding rapporteert een langere verblijfsduur van een dier (grootste deel van de maanden juli en augustus). Die verblijfsduur is uiteraard gerekend vanaf de vondst van de vleermuis, en de kans bestaat dat die er al langer voordien zat. Net zoals de kans bestaat dat het dier er eigenlijk langer had willen hangen, maar omwille van de verstoring eerder vertrok.

Vermoedelijk kruipen vleermuizen af en toe graag in een parasol omdat de stof een goede bescherming, een degelijke houvast en een gunstig microklimaat biedt – of toch minstens voor bepaalde soorten. Wie ooit al eens binnengevlogen vleermuis in een huiskamer is moeten gaan zoeken, weet uit ervaring dat de gordijnplooien één van de beste kanshebbers vormen om het dier in te vinden. Vind je een dier in je eigen parasol, dan is dat in ieder geval geen reden om te panikeren. Wees blij met de onverwachte gast en gun hem zijn tijdelijk verblijf. Laat de parasol voorlopig in de toestand waarin je hem gevonden hebt. Is de slaper vertrokken, dan kan de parasol probleemloos terug gebruikt worden!

 

Auteur: Wout Willems