Afbeelding
Marc Driesen

Vrijwilliger controleert al 25 jaar het grondwater in Landschap De Liereman en zoekt opvolger

1 dec 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Onderzoek
Studie

Al 25 jaar wandelt Jokke Smets (66) door weer en wind door Landschap De Liereman. Geen prikkeldraad of gracht houdt hem tegen. Elke week 30 kilometer – goed voor 7 uur stappen – met één doel: alle 117 peilbuizen checken die in het natuurgebied op de grens van Oud-Turnhout en Arendonk verborgen zitten. Jokke is er in zijn eentje verantwoordelijk voor dat de grondwatermetingen in het natuurgebied een referentie zijn geworden voor heidegebieden in heel Vlaanderen.

Hij stapt altijd in zijn eentje. Eén lange tocht - met een korte pauze om te eten - of twee halve dagen. Dat hangt af van het weer en de goesting. Met zijn laarzen aan en een tas vol werkmateriaal (rolmeter, snoeischaar, papieren) en spullen voor noodgevallen (extra batterijen voor de meter bijvoorbeeld en wat wc-papier) gaat hij op stap. Hoeveel hoger of lager staat het grondwater dan de voorbije week? Hij noteert het na elke peilbuis op een papier. En het werk stopt niet als hij thuiskomt. Dan typt hij alle gegevens over in een Excel-bestand en voert hij waar nodig herberekeningen uit.

Jokke startte in 1998 met dertig peilbuizen. Die waren in 1983 geplaatst voor een eco-hydrologische studie over Landschap De Liereman. Gaandeweg werden er steeds meer bijgeplaatst. Ondertussen zijn er mede dankzij hem wel 117 meetpunten. “Ik maak me nuttig en draag zo toch een klein steentje bij aan een groter geheel.” De schoonheid van de natuur pikt hij eveneens mee tijdens zijn tochten. “Het mooiste dat ik ooit tijdens mijn ronde gezien heb, was een ree die stond te kalven.” En ook die mooie momenten in de natuur maken de vele uren werk, de moeite waard (Hanna Van Thienen, GVA, 2020).

Na 25 jaar heeft Jokke beslist om zijn wekelijkse grondwatermetingen in te ruilen voor meer tijd met de liefde van zijn leven, en dat verdient hij dubbel en dik! Bedankt voor al je hulp en toewijding! Het ga je goed.

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om Jokkes taak alleen of met een wandelpartner wekelijks of om de twee weken over te nemen zodat de waardevolle informatie niet verloren gaat? Contacteer [email protected]. De natuur is je dankbaar!