Afbeelding

Wijgmaalbroek ontvangt financiële steun van Pukka Herbs Tea

27 mrt 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Partnernieuws
Speelnatuur
Partners biodiversiteit


Natuurpunt Leuven kon recent een groot stuk natuur en een hoeve aankopen in Wijgmaal nabij Leuven. Ze zal het gebouw inzetten om mensen dichter bij de natuur te brengen.

De werking van Natuurpunt Leuven krijgt de laatste jaren veel bijval. Zo wordt er meer en meer natuur beschermd en waar mogelijk opengesteld. Recent kwam er de samenwerking met de Stad Leuven bij via het charter voor de biodiversiteit. Ongeveer 5% van de Leuvenaars is lid van Natuurpunt en bijna wekelijks melden zich nieuwe mensen aan om de natuur en Natuurpunt een handje te helpen. 

De uitbreiding van het natuurreservaat Wijgmaalbroek met 4 hectare is een fameuze oppepper voor de natuur. “We geven er o.a. de zeldzame kamsalamander en grote weerschijnvlinder een plaats en werken aan geurige en kleurige graslanden” zegt Mark Lehouck, de trekker van het Wijgmaalbroek. Het beheer zal in samenwerking met een plaatselijke landbouwer gebeuren. Hij zal niet meer mesten en zal in de zomer maaien en hierna komen de koeien terug op de weide. Zo wordt weer een puzzelstukje gelegd voor meer robuuste en biodiverse natuur aan de Dijle.

Met de aankoop van de hoeve beantwoordt Natuurpunt de vraag van velen om dingen te kunnen doen voor en met de natuur. “De eerste natuurbelevingsdagen met twee scholen zijn al ingepland in maart” zegt Lies Van Meerbeek die de SNU!T werking rond jeugd en natuur trekt in Leuven. Bedrijven komen graag teambuilden in de natuur. Nu kunnen we hen aan het werk zetten in de natuur en achteraf rustig laten genieten in de hoeve. Verder wordt er ook gedacht aan een onthaalruimte voor bezoekers aan het Wijgmaalbroek met een ontmoetingsplaats waar je iets kan drinken.

Natuur.huis Wijgmaal
Natuurpunt Leuven was al langer op zoek naar een gebouw om haar werking verder uit te bouwen. “Met het Natuur.huis in Wijgmaal hebben we onze stek gevonden” zegt Willem Laermans co-voorzitter van Natuurpunt Leuven. “Het was liefde op het eerste zicht maar het duurde een tijd eer een passend aanzoek gedaan kon worden. Belangrijk is de steun van de Stad Leuven en bedrijven hierbij. Zonder hen zou het niet lukken om de financiële puzzel te leggen. Zij engageren zich voor steun bij de aankoop van de gronden en de hoeve en bij de latere verbouwingen.”

Pukka helpt de natuur.
De aankoop en het herstel worden mogelijk gemaakt dankzij een mooie bijdrage van Pukka.
“Pukka creëert biologische thee en voedingssupplementen voor een bewuster en gelukkiger leven. ‘Pukka’ betekent authentiek in het Hindi en vormt de kern van het holistische theemerk. Het bedrijf werd in 2001 opgericht door herbalist Sebastian Pole en business partner Tim Westwell. Elke blend wordt samengesteld met de meest kwaliteitsvolle en biologische kruiden, duurzaam geproduceerd en eerlijk verhandeld. Met een warme kop biologische kruidenthee wil Pukka mensen, planten en de planeet met elkaar in verbinding brengen” zegt Paul Van Hedel van Pukka.

“Pukka staat voor 100% biologische, FairWild en Fair for Life ingrediënten. Het Fair for Life keurmerk garandeert eerlijke handel en verantwoorde bevoorradingsketens. Het FairWild certificaat verzekert dat alle kruiden duurzaam geoogst zijn en dat elke schakel in de keten een eerlijk en leefbaar loon ontvangt. Bovendien zijn we lid van de 1% for the planet foundation. Hiermee engageren we ons om 1%van onze jaarlijkse omzet te schenken aan Natuurpunt om bloemrijke natuurgebieden te beschermen. We zijn blij dat we Natuurpunt helpen om het Wijgmaalbroek te beschermen” besluit Paul.