Afbeelding
INBO

Wolven August en Naya hebben welpjes!

27 jun 2019
Categorieën
Natuurbericht
Biodiversiteit
Zoogdieren


Alles wijst erop dat wolven August en Naya kleintjes hebben. Dat bevestigt Jan Gouwy van het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek (INBO). Hoeveel dat er zijn, weten we nog niet. Ze konden ook nog niet op camera vastgelegd worden, maar de onderzoekers van het INBO gaan ervan uit dat er welpen geboren zijn. 

Begin mei werd een zwangere Naya op beeld vastgelegd en sindsdien is ze niet meer op camera gezien. “Wanneer een wolvenkoppel jongen krijgt, trekken de dieren zich terug naar een zeer beperkt deel van hun territorium”, zegt Jan Gouwy van het INBO. “Momenteel zien we alleen het mannetje August passeren aan onze camera’s, en hij komt nog zelden in de uithoeken van zijn territorium. Dat wijst erop dat de wolven zich op een klein deel teruggetrokken hebben en dat er wellicht jongen zijn. Momenteel zijn ze uiterst kwetsbaar voor verstoring en we gaan dan ook geen extra camera’s plaatsen in hun kerngebied om zo het risico te vermijden dat ze verstoord worden.“ 

Camerabeelden
"De laatste tijd zien we August ook vaker met eten in zijn muil lopen", vult onderzoeker Koen Van den Berghe (INBO) aan. "Normaal eet een wolf zijn prooi ter plaatse op. Ook dat wijst erop dat hij zijn partner helpt bij het grootbrengen van de jongen." 
Het bewijs op camera van jonge wolven zal volgen wanneer de welpen met hun ouders beginnen meelopen. Dan weten we pas hoeveel er precies zijn. Dat gebeurt wanneer de welpen enkele maanden oud zijn en zich verder van het nest durven begeven. Dat zal vermoedelijk vanaf augustus zijn. Het zou de allereerste keer zijn dat er wolven geboren zijn in ons land, sinds de soort teruggekeerd is.

In natuurpark De Veluwe in Nederland zijn dit jaar zeker drie welpen geboren die onlangs op camerabeeld vastgelegd werden. Zij behoren tot een nest waarin mogelijk 5 jongen geboren werden. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat er in Nederland weer wolven in het wild geboren zijn. 

Hoeveel wolven zijn er nu in België?
Alle meldingen van wolven in Vlaanderen worden verzameld via [email protected], www.welkomwolf.be en www.waarnemingen.be. Voor Wallonië gebeurt dat via Réseau Loup:www.reseauloup.be. Als er sterke aanwijzingen zijn dat er wolven aanwezig zijn, dan wordt ter plaatse naar meer bewijs gezocht zoals uitwerpselen. Die worden door opgeleid overheidspersoneel verzameld, waarna er een dna-analyse op gebeurt. Zo kan nagegaan worden of de drol van een wolf is, en van welk individu. 

De Waalse minister van Natuur René Collin maakte onlangs officieel bekend dat er een vierde wolf in Wallonië gesignaleerd is. Of hij zich ook daadwerkelijk gevestigd heeft, of op doortocht was, is niet bekend.  

Dat brengt het totaal voor ons land op minimaal 8 + de jongen van August en Naya. Een overzichtje:

  • 2011, Gedinne (Dieren in nesten)

  • 2016 plateau des Tailles

  • 2018 januari: Naya, Leopoldsburg, aanwezig

  • 2018 maart: Roger (verkeersslachtoffer Opoeteren)

  • 2018 juni: mannetje, Hoge Venen, aanwezig

  • 2018 augustus: August, Leopoldsburg, aanwezig

  • 2019 maart: 2e mannetje in Hoge Venen, maar slechts één dna spoor

  • 2019 mei: jongen August en Naya

  • 2019 mei: wolf in regio Ebly, Italiaanse oorsprong

Van de wolf in Gedinne is de herkomst niet bekend maar alle andere wolven zijn afkomstig van de Duitse lijn. Sinds mei is er nu ook een wolf van de Italiaanse lijn in België aanwezig wat van België een knooppunt maakt waar beide herkomstlijnen elkaar ontmoeten. Hopelijk kunnen we binnenkort spreken van één verbonden wolvenpopulatie in Europa (met uitzondering van Scandinavië). 

Meer info over wolf: www.natuurpunt.be/wolf
Voor info over de preventie van wolvenschade: www.natuurenbos.be/wolf
Voor hulp bij plaatsen van wolfwerende omheining: www.wolffencing.be 

tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt Studie & Natalie Sterckx, Natuurpunt

foto: Wolvin Naya (met halsband) met het grotere mannetje samen vastgelegd door een cameraval op 12 augustus 2018 (foto: INBO)