Afbeelding
Getijgerde lijmspuiter
Pierre Oger

Zag je deze spinnen al in huis?

30 sep 2015
Categorieën
Natuurbericht
Insecten en ongewervelden


In de herfst verlaten heel wat huisspinnen hun schuilhoek en gaan ze op verkenning. De Grote huisspin is wellicht de meest bekende onder hen, maar je woonst telt nog een pak meer interessante spinnen. Ontdek hier enkele pareltjes.

De herfst staat voor de deur en dus trekken we weer massaal naar binnen. Maar we zijn er niet alleen. Ook de spinnen zijn terug van weggeweest. Of tenminste: terug van nooit helemaal weggeweest. Spinnen zitten het hele jaar door in huis, maar tegen de intrede van de herfst zie je ze vaker en vaker opduiken. Dan worden de mannetjes namelijk volwassen en verlaten ze het ouderlijke web, op zoek naar een partner. Seizoensweetje: In de herfst hebben mannetjesspinnen "bokshandschoenen" aan; het zijn verdikte pedipalpen, voelsprieten bij de mond. Die gebruikt het mannetje bij het paren. Hij neemt een pakketje sperma op in de bokshandschoen en brengt dat in een gaatje op de buik van het vrouwtje. De vorm van de bokshandschoen en die van het gaatje zijn als een sleutel en een slot, en dus uniek per soort.

De Grote huisspin kent iedereen en is met haar potenspanwijdte van 15 cm alleszins de meest zichtbare soort. Maar je huis is rijker dan de Grote huisspin alleen. Veel rijker zelfs. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de Getijgerde lijmspuiter of de Huiszebraspin? Neen? Zonde, want stuk voor stuk zijn het ware vakmannen/vrouwen en acrobaten. En je kan ze live aan het werk zien, gratis en vlakbij! Ontdek ze hieronder.

Eén van de meest fascinerende huisspinnen is de Getijgerde lijmspuiter. Het is de enige Belgische soort die haar prooien (vooral steekmuggen) vangt door er twee lijmstralen over te spuiten, zodat de prooi tegen de muur kleeft. Van zodra de spin de draden heeft uitgespuwd, krimpen ze, waardoor de prooi tegen de muur wordt gedrukt en de spin ze makkelijk kan doden. Wist je trouwens dat de beweging van de gifkaken tijdens het lijmspuwen de snelste beweging is die ooit werd waargenomen bij een dier?

Nog zulke leuke spinnen die weinig mensen kennen zijn de Huiszebraspin (of Harlekijntje) en de Huisspringspin, twee springspinsoorten. Een web weven doen ze niet. Ze besluipen hun prooi (vaak vliegen) als een kat en bespringen ze.

Afbeelding
huiszebraspin_cluc_regniers.jpg

Huiszebraspin (foto: Luc Regniers)

Ook de Huissteatoda, die vaak onder zetels verblijft, is een soort die we je niet willen onthouden. Haar web is op zich al bijzonder te noemen; het is een driedimensionale constructie van waaruit verticale draden vertrekken die aan de bodem zijn vastgemaakt. Die draden zijn strak opgespannen en worden onderaan bekleed met lijm. Van zodra een prooi tegen zo’n draad loopt, blijft ze plakken. Wanhopig probeert ze zich los te wrikken, maar dat doet meer kwaad dan goed. De draad komt los van de grond en schiet omhoog, met prooi en al. Vervolgens verschijnt de spin op het toneel om de hulpeloos bengelende prooi te overmeesteren.

Bang van deze achtpotige huisgenootjes? Niet nodig, ze doen je niets. Bovendien zijn ze erg nuttig. Samen verorberen spinnen heel wat ongewenste insecten zoals vliegen en muggen. Trap een spin dus nooit dood maar laat ze rustig zitten. Hou je toch niet van spinnen in huis, zet ze dan gewoon buiten.

Meer weten over spinnen?

Tekst: Han Lagring, Natuurpunt en Koen Van Keer, ARABEL en Natuurpunt
Foto's: Luc Regniers & Pierre Oger