Afbeelding
Pimpelmees
Wim Dirckx

Zangvogels kiezen voor meest natuurlijke tuinen

8 mrt 2017
Categorieën
Natuurbericht
Natuur in de stad
Ruimtelijke Ordening
Vogels


Het is lente, maar voor zangvogels is dat geen reden om in de stad een terrasje te doen. Uit een studie aan de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat vogels vooral de voorkeur geven aan tuinen met bomen en struiken. Woon je in de groene omgeving van een voorstad, dan is de kans dat je zangvogels op bezoek krijgt veel groter dan wanneer je in een rijhuis of appartement met terras woont.

Daniel Cox, ecoloog aan de universiteit van Exeter, onderzocht de mate waarin verstedelijking het gedrag van tuinvogels beïnvloedt. Daarvoor bevestigde hij zendertjes aan de poten van 452 koolmezen en pimpelmezen. Verder werden voederplaatsen zorgvuldig gekozen in tuinen van onder andere Victoriaanse rijhuizen, van nieuwbouw en van woningen in een voorstedelijke, groene omgeving. 51 voederplaatsen werden voorzien van een scanner. Een jaar lang werden alle vogels met een zender geregistreerd, telkens wanneer ze de verschillende voederplekken bezochten.

En wat bleek? Tuinvogels, in dit geval koolmezen en pimpelmezen, gaven de voorkeur aan tuinen met veel bomen, struiken en hagen in een voorstedelijke omgeving. De vogels bezochten minder frequent rijhuizen, appartementen en nieuwbouwwoningen met geplaveide tuinen, verzorgde gazons en weinig bomen en struiken. Vogels blijken ook behoefte te hebben aan een groene verbinding tussen tuinen in voorsteden. Via bomen en struiken trekken ze van de ene tuin naar de andere, op zoek naar voedsel. Uit eerdere studies bleek ook al dat wegen tussen tuinen een negatieve impact hebben op tuinvogels.

Dit pioniersonderzoek moet beleidsmakers ertoe aanzetten om meer groen in stedelijke omgevingen te creëren. Ook zouden buren met elkaar kunnen overleggen om meer bomen en struiken te planten aan de rand van hun tuinen, zodat er een betere groene verbinding voor vogels ontstaat. Kijken naar vogels geeft mensen een ontspannen gevoel. Op die manier voelen ze zich ook meer verbonden met de natuur. Om meer vogels aan te trekken is het dus van cruciaal belang om meer groen en betere groene verbindingen in de stad te creëren. Overleg jij straks eens met je buur?

Ben je benieuwd naar de details van het onderzoek, lees dan hier de volledige tekst.

Tekst: Stephie Seghers, Natuurpunt